This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Studenter i Bergens sentrum synes det er vanskelig å sortere søppelet. Utenfor leiligheter og hybler finnes kun bosspann for restavfall, noe studentene mener er dårlig tilrettelegging. 

– Hvis det hadde blitt tilrettelagt på en ordentlig måte, så kunne jeg absolutt tenke meg å sortere plast også, sier student Olve Ekeli Lystun.

Og det er flere studenter med Lystun. Studentene i Bergen sentrum er villig til å sortere bosset, men synes tilbudet og informasjonen er for dårlig. Enten så vet de ikke hvor det finnes returpunkt for papir, papp og plast, eller så synes de det er for langt å gå.

Det er BIR som har ansvaret for å legge til rette for sortering av bosset i Bergen sentrum.

Bossbuss

Kommunikasjonssjef i BIR, Mette Nygård Havre, innrømmer at sorteringstilbudet ikke er godt nok per dags dato. Hun forklarer at de jobber med saken.

– Vi holder på å bygge et bossnett som skal gå under store deler av Bergen sentrum. Det betyr at fra 2015, forhåpentligvis, vil det bli en ny hverdag. Da vil alle kunne gå maks 100 meter for å kaste både restavfall, papir, papp og plast, sier Havre.

I mellomtiden har BiR derfor iverksatt flere tiltak for å bedre tilbudet. Ett av tilbudene er en bossbuss som kommer til sentrum fire ganger i uken. Bossbussen fungerer som en mobil gjenvinningsstasjon hvor sentrumsbeboere kan få levere fra seg bosset sitt. Mot maks én femtilapp tar bossbussen med seg alt fra ødelagte vaskemaskiner til spesialavfall som maling.

– Papir og papp finnes det egne returpunkt for rundt om i sentrum, men vi tar gjerne med oss plast, forklarer driftsplanlegger Erlend Brekke inne fra bossbussen. Videre sier han at på BiR sine hjemmesider finnes en karttjeneste hvor studenter og andre kan søke og finne sin nærmeste gjenvinningsstasjon.

Få studenter vet om tilbudet

Til tross for at BIR har reklamert for bossbussen ved universitet og høyskoler i Bergen, er det ingen av studentene som har hørt om den. Flere synes tilbudet er fint, men savner informasjon om tjenesten. BIR sier de har gjort mye for å nå ut til studentene.

– Studentene kan nå oss på Facebook, Twitter, på våre egne nettsider og per telefon, vi hjelper gjerne studenter med å sortere bosset hvis de er interessert i det, sier kommunikasjonssjefen gledelig. Det er bare til å ta kontakt!

– Resirkulering er viktig

Linn S. Laupardt er styremedlem i Fremtiden i våre hender, en organisasjon som blant annet jobber for grønt forbruk.

– Vi er opptatt av resirkulering, det er helt klart det som er mest miljøvennlig, forteller Laupardt, som selv er bosatt i Bergen sentrum. Fra der jeg bor må vi gå i ti minutter til nærmeste gjenvinningsstasjon, og jeg skjønner at det er for langt med mindre du er idealist.

Her stopper bossbussen: 

Mandag: Thormøhlens gate ved Vitalitetssenteret 

Tirsdag: Sydnesplassen bak Johanneskirken 

Onsdag: Klosteret ved returpunktet 

Torsdag: Sandviken i krysset Breistølveien og Gjeble Pederssøns gate 

Leveringstid er mellom kl. 15.00 – 19:00. 

Kommentarer