This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Under Regnbuedagene 2013, ble diskriminering av homofile i idretten et viktig tema å sette fokus på. I idretten finnes det fortsatt sjikanering og hets av homofile.  Det er skapt forventninger rundt utøverne  som bygger på gamle kjønnsrolleidealer som ikke lenger passer inn i den hverdagen vi lever i. 

På lørdag ble det holdt foredrag om diskriminering av  homofile i idretten på Vitalitetssenteret. I tillegg ble det arrangert idrettsdag. Her kunne alle som ønsket møte opp for å spille forskjellig type sport. Idrett er for mange en viktig del av livet. Likevel, har den vært urettferdig mot homofile.

Anna Storhaug Nyløkken mener det kanskje er enklere for damer enn for herrer.

– For damer synes jeg det nå er ganske bra, men for herrer er det værre, særlig i fotballen. Jeg tror ikke jeg vet om noen herrespillere som er åpne skeive sier Nyløkken.

Håvard Bjørkedal Øvregård, foredragsholder og leder for prosjektet “Med idretten mot homohets,” mener idretten er bygget på gamle kjønnsroller. Mannen skal være maskulin. Jo mer feminint han oppfører seg, jo lettere er det å bli objekt for diskriminering og mobbing på laget. Da er ofte “homo” et ord som blir flittig brukt. Det er altså ikke akseptert å være noe annet enn den tradisjonelle mannen.

På denne måten blir idrettsutøvere mange ganger dømt ut i fra gamle stereotypier, i stedet for å bli vurdert som individ.

Likevel er det verdt å merke seg at idrettsmiljøet blir stadig bedre for homofile. I dag er det mye mindre hets enn det var for 30 år siden. Utviklingen er svært positiv.

– Når kjente toppidrettsutøvere som basketballspilleren Jason Collins velger å stå frem, viser det at verden går fremover, sier Øvregård videre. Det skaper et miljø som viser at det er greit å være homofil. For det er viktig å vise at idretten aksepterer homofile, akkurat som den aksepterer alle andre. Det skal være nulltolleranse mot hets.

Gode rollemodeller er viktig for at en skal våge å stå frem.

– Det er fint å ha noen å støtte seg på. Noen som er villige til å tåle støyten. I tillegg må mediene sette fokus på det, slik at det å være skeiv og drive med den idrett du brenner for skal bli normalisert, avslutter Nyløkken.

 

 

 

Kommentarer