This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Seminarmodellen i ex.phil er forbeholdt programstudenter. Hele 48% av studentene ved Samfunnsvitenskapelig fakultet støk på fjorårets eksamen i ex.phil. – Det er umulig å dimensjonere ex.phil slik at det til en hver tid er plass til alle på seminarmodellen, forteller instituttleder for førstesemesterstudier og filosofi, Reidar Lie. 
– Frustrerende
Studenter som har søkt seg inn på årsstudium, og som ønsker å ta examen philosphicum (ex.phil), er blant gruppen studenter som ikke har rett på seminargruppe i kurset. Dette til frustrasjon for enkelte nye studenter som føler at de ikke får den veiledningen de trenger helt i starten av studietiden sin.
– Det verste med eksamensmodellen i ex.phil var å ikke være medlem av en gruppe, og ikke føle at man får noe oppfølging, bare fordi jeg valgte et årsstudium og ikke en bachelorgrad, forteller sammenlignende politikkstudent Erle Lind Sundfjord.

Flere grunner til høy strykprosent
Reidar Lie, instituttleder for filosofi og førstesemesterstudier, tror det kan være flere grunner til at i gjennomsnitt 33 % av studentene  stryker på eksamensmodellen. Han mener det er mulig at eksamensmodellen er vanskeligere enn seminarmodellen, men det kan også handle om hvilke typer studenter som velger den ene eller andre. – Det er umulig å dimensjonere ex.phil slik at det til en hver tid er plass til alle på seminarmodellen. Da må vi ha overskudd av seminargrupper som ikke blir fullsatt, sier Lie. Han legger til at de vil få ned strykprosenten, og ser gjerne til Oslo for å finne gode løsninger, men foreløpig er det ingen planer om endringer i opplegget.

Nettbaserte alternativer
Ved Universitetet i Tromsø har de i en årrekke tilbudt en nettversjon av ex.phil. Denne modellen gir studenter som av forskjellige grunner ikke kan møte til det obligatoriske, mulighet til å levere oppgaver og bli vurdert over internett. Universitet i Oslo jobber med en lignende løsning. Den forsventes å være på plass innen 2014, og de håper dette vil bidra til å minske strykprosenten for studenter som velger eksamensmodellen av ex.phil.

 

Kommentarer