This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Den nye satsingen på kinesisk følger opp universitetets målsetning om å utvikle studietilbudet tilknyttet Øst-Asia. Grunnet få ressurser er ikke tilbudet kommet før nå, men etter tildelingen av frie studieplasser fra revidert statsbudsjett har universitetsstyret vedtatt å tildele 10 nye studieplasser  til Det Humanistiske Fakultet for etableringen av det nye studietilbudet.

– Det kinesiske språket er enormt. Dersom vi skal bidra med å utvikle kontakten til Kina, må vi inn på språkområdet, forteller viserektor ved UiB, Astri Andersen.

UiB tilbyr i dag begynnerundervisning i kinesisk, i regi av Konfutse-instituttet i Bergen.  Men etterspørselen har vært stor for det nyetablerte bachelorprogrammet.

– Jeg synes det var på høy tid, og absolutt positivt. Det er noe jeg virkelig har savnet her i Bergen, sier Jeanette Ødegård Thomsen.

Hun studerer for tiden japansk ved universitetet i Bergen og har tidligere studert kinesisk på videregående og tatt begynnerundervisning ved UiB. Nå vurderer hun å søke på det nye studietilbudet enten i samsvar med japansk eller begynne på nytt med kinesisk.

– Kinesisk er noe jeg virkelig brenner for og vil satse på, sier 20-åringen som har vært i Kina to ganger.

Hvordan bachelorprogrammet høsten 2013 blir lagt opp er noe Andersen ikke kan uttale seg om, men forteller til Bergen Student-TV at de må få på plass de som faktisk skal arbeide med programmet og deres oppgave vil i stor grad være å definere innholdet i kinesisk studie.

Veldig viktig

Europa er fortsatt Norges største handelspartner, men handelen med Kina er sterkt økende forteller administrerende direktør i Bergen Næringsråd, Marit Warncke.

Våre største næringer som sjømat, shipping og petroleum, blir mer og mer eksportrettet og internasjonale. Vi kan lite om Kina, derfor er det viktig for Norge å utdanne folk som har kjennskap til kinesisk kultur og språk, sier hun.

Warncke forteller at det er veldig gledelig at UiB nå tilbyr en bachelorgrad i kinesisk.

At kunnskap om Kina er viktig og nødvendig, legger også  Andersen vekt på. Grunnet Kinas endrede stilling i verden, ekspanderende økonomi og økt kvalitet på kinesiske universiteter.

Ødegård Thomsen som har et brennende ønske om å bli tolk eller lærer, vurderer nå med stort engasjement å søke på det nye bachelorprogrammet høsten 2013.

Kommentarer