This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

En søknadsprosess tar over for den opprinnelige loddtrekningen av turnusplasser for medisinstudentene, og det vil ikke lenger være obligatorisk å få plass. -Uheldig, mener medisinstudent Anette Hemsing. 

– Det at man skal ut å søke på egenhånd i stedet for å bare få ett tall for å velge seg en plass, setter større krav til en selv. Alle er ikke garantert turnusplass lenger, men det er fortsatt et krav om du skal spesialisere deg som lege senere i livet. Det er noe de fleste vil, forklarer studenten, som er ferdig på skolebenken om få uker.

Ikke rett på plass
Den gamle ordningen baserte seg på en loddtrekning hvor man trakk et nummer, og var du nummer hundre fikk du velge mellom de plassene som gjensto. Nå sender du inn søknad via et websystem, og blir forhåpentligvis innkalt til intervju og satt i turnusstilling for ett år av gangen. I den gamle forskriften hadde man rett på turnusplass for å få autorisasjon som lege. I den nye har man ikke rett på plass, det er en selv som må søke. Dette for å få ned pågangen.

Uten turnustjeneste blir man kun allmennlege, og har ikke muligheten til å spesialisere seg.

Må følge EU
Visedekan for utdanning ved det medisinsk-odontologiske fakultet på UiB, Arne Tjølsen, forteller at ordningen er endret fordi det har vært økende kø i den obligatoriske, og at de må tilpasse seg et nytt system i EU.

– Vi skal bli så like utdanningsmessig som vi klarer i Europa, hvor man etter hvert går bort fra slike obligatoriske praksisordninger etter studiet. Jeg tror mange studenter er usikre, og det er grunn til å være misfornøyd med den gamle ordningen som baserte seg på loddtrekning, og en eventuell venteliste. Nå er det nok misnøye med usikkerheten, fordi man ikke vet hva arbeidsgiverne legger vekt på når de skal ansette, forteller han.

Eneste veien ut
Bjørg Bakke er leder i Norsk medisinstudentforening, og har mye av ansvaret for turnusprosessen. Hun forteller at det nye kravet til studentene også vil være positivt.

– Det blir mange utfordringer, men dette er en nødvendig endring. Hva som er rettferdig eller ikke er ikke godt å si, men dette er det eneste reelle alternativet til at en skal få turnus etter endt studium uten å vente i lang tid, forteller Bakke.

Dårlig kommunikasjon
Anette Hemsing skal i praksis etter jul, og fikk beskjed så sent som i november om det nye vedtaket. Hennes kull var de første som måtte søke om turnusplass.

– Det er frustrerende når man først i midten av oktober får greie på at det skal være søknad og ikke loddtrekning, for det har vi som er ferdig lurt på nå i hele høst. Norsk medisinstudentforening og Yngre legers forening har gitt sine referater, men de har ikke kunnet få bekreftet opplysninger fra Helsedirektoratet eller departementet, fordi det ikke var fullstendig bestemt ennå, forklarer hun.

Studenten ser likevel frem til å forhåpentligvis få turnusplass der hun ønsker.

–  For min del kunne jeg tenke meg å havne på et middels stort sykehus med passe mye ansvar. Det blir spennende å se om de får evaluert den nye ordningen og sjekke om den går etter hensiktene, avslutter Hemsing.

Kommentarer