This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

I 2014 flytter studenter og ansatte ved Høgskolen i Bergen inn i ett toppmoderne bygg på Kronstad. Dette gjelder ikke alle. Vernepleiestudent og rullestolbruker Mats Bendiksen er én av om lag tusen studenter som får sin nye studiehverdag i Møllendalsveien, der det er dårlig tilrettelagt for mennesker med funksjonsnedsettelse.

Mats Bendiksen og Bergen Student-TV tok turen til bygget i Møllendalsveien for å se på de utfordringene rullestolbrukere møter på. Slik det ser ut nå gjør at vernepleiestudenten bekymrer seg for hvordan skolehverdagen i dette bygget vil bli.

– Sammenlignet med Nordnes vil det by på enda flere utfordringer enn det jeg har i dag, sier Bendiksen til Bergen Student-TV.

At bygget i Møllendalsveien er uoversiktelig er det ikke bare Mats som påpeker. Fysioterapistudentene Geirmund Pedersen og Katrine Skrede er også enig i dette.

– Tilretteleggingen er veldig dårlig. Det virker ikke som bygget er tilrettelagt i det hele tatt. Jeg føler det bare er to bygg som er satt sammen. Vi som går her synes det er tungvint nok, sier Skrede.

– Det er nok vanskeligere og flere utfordringer for en person med funksjonsnedsettelse enn for oss, sier Pedersen.

Upraktiske heiser og toaletter

Mats legger spesielt vekt på de problematiske heisene inne i bygget. Disse fører blant annet opp til 6.etasje der kantinen ligger.

– De er så små at jeg så vidt får plass til meg og rullestolen. En person med større rullestol  vil per dags dato ikke komme seg inn i heisen, rett og slett fordi heisen er for liten, sier Bendiksen.

Utfordringer knyttet til evakuering er han også veldig opptatt av. Hvordan denne prosessen vil foregå vet han ingenting om. Han skulle gjerne visst hvordan han skulle ha kommet seg ned fra 6.etasje og ut, hvis alarmen går.

Det som også kan være en hindring i bygget er at handikaptoalettene ligger upraktisk til og man må bruke mye tid og krefter for å komme seg til disse.

– Jeg skulle gjerne sett at det var flere toaletter, samt flere automatiske dører i bygget, sier Bendiksen.

Ønsker å bidra

Høgskolen er i gang med et prosjekt for samlokaliseringen på Kronstad og i Møllendalsveien. Her er det et samlokaliseringsråd som er blitt etablert som det øverste organet.

– I tillegg har høgskolen et byggprosjekt og et organisasjonsprosjekt. Det er byggprosjektet som skal se på innpasningene i Møllendalsveien og hvordan de skal tilrettelegge den bygningen for de som skal være der i 2014, sier Anders Kvernmo Langset, leder for Studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen.

Mats mener han kan være med å bidra i planleggingsprosessen, og har både kunnskap og kjennskap når det kommer til tilrettelegging for rullestolbrukere i ulike situasjoner.

– Jeg vil gjerne komme med innspill som kan bidra til at meg selv og andre kan få litt bedre fasiliteter enn det som er registrert i dag.

– Det er nå vi kan gjøre noe

For å sørge for at det faktisk skjer noe i denne prosessen som gagner rullestolbrukere, mener Mats at det er viktig å ta tak i problemene nå.

– Jo mer man kan tilrettelegge nå i forkant av flyttingen, jo bedre vil det være når vi kommer til 2014. Det er nå vi kan gjøre noe. Høgskolen har meg som en ressurs hvis det er nødvendig.

Dette stiller lederen for Studentparlamentet seg positiv til. Han forklarer at disse tilbakemeldingene er veldig verdifulle for de som sitter i den byggtekniske gruppen, og at studentpolitikerne skal sørge for at meningen til Mats kommer frem.

– Vi setter pris på slike tilbakemeldinger, sier Kvernmo Langset, og ber om nummeret til Mats Bendiksen.

 

Ledelsen ved Høgskolen i Bergen kunne ikke stille opp til intervju, men skriver i en sms til Bergen Student-TV at de gjerne tar imot tilbakemeldinger som kan kartlegge særskilte behov som de kan ta med seg videre i prosessen.

Kommentarer