This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) begynner med rusforebyggende arbeid. Det mener tidligere student og alkoholiker Torbjørn Hop er en god idé.

Torbjørn Hop er utdannet agronom og kokk. Han var en aktiv syklist og seiler da han var ung. Men da alkoholen tok overhånd, mistet han alt.

I dag forteller han sin historie for å bevisstgjøre studentene om hvor farlig alkoholen er.

– Hvis det er én ting som skal sies til studentene, så er det at de ikke må bli som meg. Vær forsiktig med alkoholen, sier Hop.

I Bergen har 47 % av studentene høy eller alvorlig risikoatferd knyttet til alkohol, i følge tall fra Studentenes helse- og trivelsundersøkelse (2010).

 

Alkoholen ødelegger studiene 

Nyansatt prosjektleder  Tine Blomfeldt mener at alkohol er nært knyttet studentlivets sosiale arenaer.

– Jeg tror problemet ligger i en usunn drikkekultur. Det ser man også i samfunnet forøvrig, der tallet ikke har vært så høyt helt siden 1870, sier Blomfeldt.

I følge trivselsundersøkelsen er det en sammenheng mellom alvorlig risikoatferd knyttet til alkohol og dårlig livskvalitet blant studentene. Blant de med lav livskvalitet rapporterer hele 25 % sosial ensomhet og 33 % ensomhet.

I tillegg ser man en sammenheng mellom alvorlig risikoatferd knyttet til alkohol og lav studiemestring og gjennomføringsevne.

 

Ikke et avholdsprosjekt

Line Fleischer, avdelingsleder for Studentrådgivningen og initativtaker presiserer at tiltaket ikke er et avholdsprosjekt, men mer ment som en bevisstgjøring av studentenes forhold til alkohol.

Spesielt vil fokuset være på kvinner og internasjonale studenter.

– Dette er fordi tallene viser at kvinner har fått en mer risikofylt alkoholbruk enn tidligere. Man har også fått rapportert at de internasjonale studentene føler seg støtt av drikkekulturen blant norske studenter, sier Fleischer.

 

Studentrådgivningen tilbyr hjelp

– Hvis du som ser dette tenker at du er i risikosonen, ta ikke kontakt med SiB, men med Studentrådgivningen for en individuell samtale, sier Fleischer.

Prosjektet har fått midler fra Helsedirektoratet og AKAN Kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.


Kommentarer