This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=1&feed=rss2

I følge Regjeringens karanteneregler skal personer som sitter i karantene ikke oppsøke offentlige steder og andre områder der det er vanskelig holde én meters avstand. En anonym kilde forteller til BSTV at noen av de internasjonale studentene har oppholdt seg på kjøpesentre, butikker og kafeer, samt møttes i grupper på over 20 personer.

500 internasjonale studenter til Bergen 

Vårsemesteret 2021 tar Universitetet i Bergen i mot 358 internasjonale studenter. Studvest skriver at kommunen forventer å ta imot totalt 500. De nyankomne skal oppholde seg 10 dager i innreisekarantene. Flere tilbringer den på karantenehoteller.

– Det er et godt og solid apparat for å ta de internasjonale studentene imot. De får informasjon på e-post, nettsidene våre og ved mottaket via Internasjonalt senter, svarer Margareth Hagen, rektor ved Universitet i Bergen. Hagen understreker at det er hver enkelts ansvar å følge reglene som gis i Norge. 

– Vi er heldige som får mulighet til å komme til Norge

De to franske utvekslingsstudentene Killian Bouyer og Maxime Colin er snart ferdige med karantenen på Zander K hotell. De forteller om uken de har tilbrakt på hvert sitt rom, kun avbrutt av et par gåturer for å trekke frisk luft.

– I begynnelsen var jeg litt forvirret, fordi jeg så at ingen brukte munnbind, forteller Colin og beskriver den spesielle overgangen fra de omfattende restriksjonene i Frankrike, til de relativt milde tiltakene i Bergen. 

– Det er sikkert noen som bryter reglene, men jeg synes vi er heldige som får mulighet til å komme hit og at vi derfor bør følge reglene, legger Bouyer til. 

– Et system basert på tillit

Ivar Lunde, leder for seksjon for samfunnssikkerhet og beredskap i Bergen Kommune, sier til BSTV at kommunen har høy tillit til at de som ankommer Norge opptrer forsvarlig i forhold til regelverket. Lunde sier at kommunens hovedinntrykk er at de fleste gjør dette, men at man dessverre alltid vil ha noen som velger å ikke gjøre det.

– Hvis vi ser at disse bruddene som BSTV har fått tips om blir av et slikt omfang at det medfører en forhøyet smitterisiko i bysamfunnet vårt, så må vi ta affære, avslutter Lunde.

Kommentarer