This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=2575&feed=rss2

Sakens kjerne tar oss to uker tilbake i tid. En eliteserie-profil ved Kristiansund Ballklubb kom i munnhuggeri med Vålerengas hovedtrener. Gloser skal ha blitt utvekslet, hvor blant annet «jævla soper» ble sendt i retning Vålerengas trener. Dette har skapt store reaksjoner og nok en gang brakt et viktig tema til lyset. Begrepet soper er i all slags form et nedlatende ord mot en homofil person. Dette hører ikke hjemme verken på norske fotballbaner eller i dagens samfunn. 

Trist og kjedelig, men viktig

På lik linje med de fleste breddeidrettslag har Norsk handelshøyskoles fotballklubb lagt ned sine treninger i tråd med nye smittevernstiltak i Bergen kommune. Dette setter likevel ikke en stopp for verdiene de ønsker å dyrke i idretten. 

– Det er selvfølgelig en trist sak for norsk fotball og fotballen generelt. Likevel har jeg troen på at denne hendelsen forhåpentligvis kan føre til noe positivt på sikt. Ordet soper har jeg ikke opplevd så veldig mye de siste årene, men i tiden som junior så var dette et ord som ble brukt i hytt og pine uten at folk egentlig skjønte helt betydningen og hvilken effekt det kunne ha, forteller hoved- og spillende trener Harald Stensaker.

NHH FK-spiller Jakob Kollandsrud synes også at det er en kjedelig sak og spesielt en konflikt man kanskje burde være forbi. 

– Det var mye snakk om dette da vi var yngre, og jeg trodde kanskje at holdningene i 2020 hadde kommet lenger enn som så. Det viser likevel at det fortsatt noe som må jobbes med i all høyeste grad. 

Utvikling må til

Maria Mindestrømmen, representant og nestleder fra Skeive Studenter mener samfunnet og bevisstgjøringen rundt homohets trenger en utvikling.

– Homohets kommer fra gammelt av, hvor det å være homofil var ulovlig, en skam, var skittent og noe man så ned på. Bruk av slike begreper gjør alt så mye mer negativt ladet igjen. Det er dumt at vi fortsatt bruker sånne typer skjellsord i dagens samfunn. Idretten er heller ikke akkurat velkjent for å være veldig åpne om det heller. Men det kommer vel i utvikling, og bevisstgjøring må til hvor det er flere som står frem både i Norge og internasjonalt.

Mindestrømmen belyser også hvordan mangel på bevisstgjøring rundt homohets påvirker samfunnet. Nest-lederen mener at unge er lettpåvirkelige, og slik kan en ny generasjon påvirke videre. Vi som er voksne i dagens samfunn må bevisstgjøre de yngre i samfunnet, og spesielt rollemodeller som profiler fra eliteserie-fotballen. Idretten har såpass stor tyngde i samfunnet som samlingspunkter og rollemodeller. Kollandsrud understøtter dette:

– Det har vært et underliggende problem ganske lenge, også er det heller ikke slik at dette er et problem som kun gjelder i fotballen. Jeg tror at dette gjelder hele samfunnet, selv om fotballen ble eksempelet her. I tillegg ser man det også blant publikum, så det handler ikke bare om spillerne. Det er klart, jeg kan jo bare se for meg hvordan det er, men skal man bli kvitt problemet på sikt så tror jeg at rollemodeller må stå frem.  

Kampens hete

– Homohets er definitivt et tema man skal være bevisst på. Som spiller har jeg forståelse for at man sier ting i kampens hete man gjerne vil trekke tilbake senere i ettertid. Likevel er det enkelte grenser man ikke skal krysse. Det er helt klart færre tilfeller homohets kontra rasisme fordi dette er mye mer bevisstgjort i sin helhet. Man krysser ikke grensen når det gjelder rasisme, og slik bør det også være blant nedlatende uttalelser ovenfor homofile, sier Stensaker.

Ved spørsmålet om spillerens straff, understreker hovedtrener Stensaker at forskjellen på 3-4 kampers karantene og 10 kamper ikke har noe særlig effekt. Han mener at medieoppmerksomheten, debatten og innlegg som dette har langt større effekt for samfunnet. Stensaker tror selv at KBK-spilleren ikke er homofob i sitt hjerte, men mer ureflektert i uttalelsene sine. Han konkluderer derfor med at spillere i norsk fotball som bruker «soper» som skjellsord, egentlig ikke har noe imot homofile, men er heller mindre reflektert over dens betydning og videre effekt. 

Ignoranse

Nest-leder Mindestrømmen mener på den andre siden at straffen kunne vært strengere. Samtidig verdsetter hun at KBK-profilen i ettertid har meldt seg som ambassadør hos Skeive Muslimer, noe som da belyser spillerens rette verdier. 

– Forsåvidt er det greit nok denne gangen, men homohets skal man slå hardt ned på uansett. Det handler om ignoranse. Jeg har likevel en forståelse over at spilleren kan ha en annen kulturforståelse ovenfor begrepets egentlige betydning. Ikke det at vi skal dømme han for bakgrunn, han har sikkert hørt det en annen plass i en annen situasjon, og dermed blir man ignorant.

Kommentarer