This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=4&feed=rss2

«El día de los Muertos», også kalt «de dødes dag», er en meksikansk høytid som fokuserer på å hedre og vise respekt til døde familie medlemmer og venner. Høytiden varer fra 28.Oktober til 2. November, og hver dag har en egen betydning, men spesielt de to siste dagene er viktige. 1. November er dagen for å hedre barn, mens 2. November er dagen for å hedre voksne. I løpet av feiringen samles familien for å møte sjelene til sine avdøde, hilser på dem mens de er tilstede under feiringen og steller i stand et alter med blomster, lys, mat og gaver til sjelene.

 

Mini-Dødes dag 2018

Organisasjonen «Prosjekt Calavera» ønsker å hjelpe nordmenn med å lære mer om meksikansk kultur, og har denne uken holdt et arrangement med navn «De dødes fest», et arrangement de har hatt siden 2014. Hver dag har de hatt ulike programposter som har representerer ulike sider av kulturen og historien til mexico. Dagen vi besøkte arrangementet var det «Mini-Dødes dag» og arrangementet var rettet mot barn. Vi fikk snakke litt med arrangøren, Andrea Mannes, om hvorfor denne høytiden er viktig i Mexico.

– For meksikanere er de dødes dag en kjempe viktig feiring fordi vi tror at de døde kan komme tilbake til verden på besøk, og så er vi veldig glad i å minnes de som har dødd. Det er en veldig viktig høytid i Mexico, kanskje den viktigste, forklarer hun

 

Godt familie arrangement

Mange av barna som deltok hadde enten foreldre der begge hadde norsk eller meksikansk bakgrunn, eller der det var en av hver bakgrunn. Dette ble derfor en fin arena for utveksling av både norsk og meksikansk kultur.

– Det kommer circa 400 personer hvert år, og de er både norske og latin amerikanske. Det kommer mange familier med begge kulturelle bakgrunner, og det er mange fra andre land i verden som kommer fordi de liker latin amerikansk kultur, sier hun.

– Vi er veldig glad i barn i vårt land, så vi planlegger alltid aktiviteter som barn kan være glad i, som for eksempel pinjata, forteller hun videre.

 

Kommentarer