This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=4&feed=rss2

En ung nasjonaldag

Samenes Nasjonaldag ble feiret for første gang i 1993, og ble på tirsdag feiret for tjuefemte gang. I Bergen ble dagen feiret av samer og ikke-samer på Bergen Ressurssenter. Arrangementet var et samarbeid mellom Bergen Sameforening, Universitetet i Bergen og Christian Michelsen Institutt.

Feiringen åpnet med et foredrag av tidligere sametingspresident Sven-Roald Nystø. Foredraget ble etterfulgt av en debatt, hvor temaet var «Developing Sami Rights in Norway in a Contemporary Perspective». Debatten ble ledet av Per Selle, professor ved institutt for sammenliknende politikk, som etter debatten vant Bergen Sameforenings hederspris.

Malene Henriksen og Anette Aga inntok scenen for å joike, og på det siste nummeret inviterte Anette Aga publikum til å ta del i joiken, noe publikum selvfølgelig gjorde.

Etter Malene og Anette var ferdig med joiken, var det endelig duket for mat. Måltidet var veldig tradisjonsrikt, med finnbiff på menyen. Mange hadde gledet seg til maten, og folk samlet seg rundt nære og kjære for å spise til anledningen.

Stort oppmøte

Styremedlem i Bergen Sameforening, Anette Kristine Søreide er fornøyd med oppmøte og hvordan dagen gikk.

– Jeg er kjempefornøyd med at vi klarer å arrangere denne dagen, og at det er en dag som blir mer og mer populær, sier Søreide.

Videre forteller Søreide at det ikke er kun samer som er med i sameforeningen.

– Nei, det er ikke bare samer som er med i sameforeningen. Vi er også helt vanlige nordmenn, som synes det er kjekt å drive med det vi driver med, og syns det er kjekt å støtte oss. Så vi har ikke-samer med i sameforeningen i Bergen, forteller Søreide.

Til sist forteller Søreide at hun likte spesielt godt joiken og middagen.

Lihkku beivviin! (Gratulerer med dagen!)

Kommentarer