This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=1&feed=rss2

– Vi jobber sammen

En av de vanligste fordommene mot wrestling, er at det er fake. Instruktør og wrestler Daniel Sebastian mener at det nå er allment kjent at wrestling ikke er ekte, men blir likevel oppgitt når folk bruker det i negativ sammenheng. Han forteller at han ikke holder igjen når han for eksempel slår eller kroppstakler noen.

– Men i wrestling så jobber vi sammen for å fortelle en historie istedenfor å slåss mot hverandre, forteller Sebastian.

Både han og kollega Allan Ackles mener at historiefortellingen er noe av det beste ved wrestling. Begge forteller at de liker veldig godt å kunne være en ekstrem og overdrevet versjon av seg selv.

– Det er på en måte som teater med slåsskamp, sier Sebastian. Han sammenligner det med også med å se på en serie, hvor man lar seg underholde selv om man vet at det er fiksjon.

– Kayfabe er død

Wrestling har forandret seg veldig de siste 20 årene. Mesteparten av grunnen er internett, som gjør at folk har tilgang til informasjon om hva som foregår utenom showet. Dermed vet de fleste i dag at wrestling er basert på en illusjon om at det er ekte, såkalt kayfabe.

– I bransjen er alle enig om at kayfabe er død, forteller Sebastian. Han forteller at wrestlingentusiaster ofte deles inn i kategoriene mark, smark (også kalt smart mark) og de som er med i bransjen.

Marks sluker alt rått og tror på alt de ser. Smart marks har en viss forståelse for kayfabe og hvordan ting foregår, mens de som er med i bransjen vet nøyaktig hvordan alt foregår. Sebastian tror at det i dag kun er barn som kan kalles marks, mens alle andre har en viss kjennskap til hvordan ting faktisk er.

Han understreker likevel at det er viktig å forsøke å opprettholde kayfabe best mulig, slik at man ikke ødelegger publikums opplevelse. For eksempel ville han aldri tatt en øl i baren med sin motstander etter et show mens publikum fortsatt er tilstede, ettersom det ville ødelagt illusjonen.

Norsk wrestling får skryt

På spørsmål om hvordan forholdene er i Norge kontra andre steder, så forteller Ackles at Norges Wrestlingforbund flere ganger har fått positive tilbakemeldinger på hvordan ting er organisert. De har til og med hatt wrestlere fra USA som har wrestlet en periode i Norge, og vært veldig fornøyd.

Den største organisasjonen i USA har på 2000-tallet gradvis utviklet seg mot å bli mer familieunderholdning, med mindre utfordrende innhold. Her i Norge finnes det ulike meninger om hvor fokus bør ligge. Måten man har løst det på er ved at man har to ulike show, et familievennlig og et som er rettet mer mot et voksent publikum.

For de som har lyst til å prøve seg på wrestling, så fraråder både Sebastian og Ackles på det aller sterkeste at man holder på for seg selv.

– Ikke ta og for eksempel hopp rundt på en trampoline. Det kan potensielt være veldig farlig. Kom heller til oss og tren med god veiledning på hvordan ting gjøres på en riktig og trygg måte, sier Sebastian.

Bergen Pro Wrestling Academy har treninger i samme bygg som Sentralbadet hver søndag klokken 1200-1500.

Kommentarer