This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=4&feed=rss2

 

Black Friday er et fenomen som kommer fra USA og blir feiret når Thanksgiving er over, som et symbol på at julehandelen er i gang. I USA er dagen feiret fra allerede klokken 1-3, midt på natten. Tradisjonen med Black Friday kom først til Norge i 2010 da Norwegian Outlet i Vestby introduserte handledagen.

Ikke alle feiret dagen

Organisasjonen fremtiden i våre hender lagde noen dager før et mot-arrangement som ba folk om å unngå å shoppe på Black Friday. I stedet anbefalte de å finne på noe annet enn shopping som turgåing. Da BSTV tok kontakt med  fremtiden i våre hender var de klare på at de ikke syntes noe om kjøpefesten ettersom forbruket vårt allerede er høyt. Sturle Sandviken, kontoransvarlig hos fremtiden i våre hender, forteller hvorfor dagen ikke blir feiret av organisasjonen.

– Vi bruker alt for mye ressurser spesielt i den vestlige verden og Black Friday er på en måte et høydepunkt i hvor gale vi er som forbrukere.

De boikottet dagen av flere grunner. En av grunnene var de dårlige levekårene til arbeiderne bak produktene vi kjøper. Mari Støverud Beitnes styremedlem i organisasjonen forteller at det kan virke som om butikkene er snille mot oss, men at det er de som går av med profitten. Når en t-skjorte koster bare 20 kroner burde vi tenke over hva lønnen til de som har laget den er på.

I tillegg mener hun at det hvis det er mange tilbud, så kjøper man alltid mer enn det man ville ha trengt.

Årets viktigste dag

En som ble glad for feiringen var senterdirektør Odd Rune Bjørge på Bergen storsenter. Han forteller at grunnen til at de velger å feire dagen er at markedet ønsker det og at de fleste andre butikker er med. Selv om pågangen ikke var den største klokken 7 om morgningen forsikret han om at handlingen skjedde jevnt utover dagen.

– I fjor var det årets største handledag, da satte vi rekord og vi har aldri hatt så stor omsetning før. Denne dagen slår nattåpentdager ellers og julehandledagene rett før jul. Så dette er sånn sett årets viktigste dag.

Senterdirektøren slår fast at det ikke er sikkert at forbruket og julehandelen øker av feiringen. I fjor viste det seg at julehandelen bare ble flyttet.

Kommentarer