This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=4&feed=rss2

En av BSTVs egne reportere gikk fra et kosthold basert på kjøtt, fisk og egg til 100% vegansk. Vi snakket med han i ettertid for å finne ut hvordan det gikk.

– Hva var formålet med å bli veganer i en uke?

– I BSTV så tenker vi ofte på hvilke saker vi har lyst å lage og av og til hender det at vi tenker litt utenfor boksen. Da min kulturredaktør spurte om jeg kunne tenke meg å leve som en veganer i en uke så var jeg ikke vanskelig å be. Jeg spiser mye kjøtt, fisk og egg til vanlig så det virket gøy og interessant å se hvordan jeg ville håndtere den brå overgangen.

– Hva var planen før du begynte?

– Planen var ganske enkel. Jeg skulle handle inn veganermat for en uke og filme meg selv underveis og se om det skjedde noen forandringer fysisk og psykisk og eventuelle problemer som ville oppstå ved å forandre kosthold så drastisk som jeg gjorde. Jeg er interessert i mat og ernæring så jeg følte jeg hadde et godt grunnlag for et variert kosthold med tanke på fordelingen av proteiner, karbohydrater og fett. Jeg valgte stort sett matvarer jeg vet jeg liker, for å forsikre at jeg faktisk kom til å spise opp mesteparten.

– Hvordan gikk det i praksis?

– Det begynte jo veldig lovende. Den første middagen jeg lagde var kanskje den beste i løpet av de sju dagene. Det var spaghetti med linser, sopp, hakkede tomater, valnøtter, olivenolje, hvitløk, spinat og diverse krydder. Og veganertaco dagen etter var overraskende god. Men så kom dag 4 og jeg fikk feber på kvelden, som varte til dag 6. Det satte en demper på gleden med å lage mat. Blandingen av å være sjuk og ha dårlig tid gjorde at jeg endte opp med å spise for lite. Humøret var ikke akkurat på topp de siste dagene.

– Hva var de største forskjellene med å leve vegant i forhold til vanlig?

– Det var hvor mye ekstra innsats jeg følte jeg måtte legge i matlagingen for at det skulle smake godt. Og selvfølgelig lese på all maten for å se om det faktisk var 100% vegansk. Jeg kjøpte syltetøy med karmin i, men det valgte jeg å ikke spise fordi karmin blir brukt for rødfargen som kommer fra insekter. Ellers så merket jeg det på kroppen at noe var nytt i systemet. Jeg gikk på do tre ganger om dagen i stedet for én gang som jeg vanligvis gjør.

– Hva er viktig å tenke på for de som kanskje vurderer å bli veganer?

– Man snevrer jo inn matvalgene sitt om man velger å leve vegansk. Det viktigste blir jo å passe på å få i seg viktige mineraler og vitaminer. Vitamin B12 kommer hovedsaklig fra animalske produkter og har man mangel på det i kroppen så fører det til trøtthet og slapphet. B12 er det vitaminet som veganere må være mest oppmerksom på. Det eneste kosttilskuddet jeg tar til vanlig er D-vitamin, men det jeg hadde kommer fra fisk så da utgikk det. Jeg kunne kjøpe D-vitamin som var vegant og kommer fra mose, men jeg tenkte jeg overlevde i en uke uten. Jeg anbefaler alle å lese seg litt opp på hva kroppen trenger om man skal kjøre på med vegansk.

– Hva ville du ha gjort annerledes om du skulle tatt en uke til?

– Da skulle jeg gjort ganske mye annerledes. Både med maten og selve filmingen av meg selv. Jeg skulle definitivt ha gjort meg mer flid med maten og laget større porsjoner så jeg hadde mat til neste dag, for å gjøre ting enklere.

– Har du lært noe av å være veganer i sju dager?

– Jeg har lært at det ikke er så enkelt og lettvint. Det er en del å sette seg inn i og for meg så forsvant litt av gleden av å spise mat. Det gikk mest ut over humøret de siste dagene, men heldigvis så hadde jeg god støtte fra venner og ikke minst fra min fotograf og klipper Oda Sandvik som hadde troen hele veien og gjorde at jeg så lyset i enden av tunnelen. Det å være veganer er jo ganske drastisk for folk flest, så det beste er nok å sakte men sikkert gå over til det. Ikke hoppe i det som jeg gjorde. Men det var en interessant uke, selv om den føltes litt lang til tider.

– Har du mer respekt for veganere nå og kommer du til å spise mindre animalske produkter fremover?

– Det har jeg absolutt fått. Hvordan de lever uten smaken av godt kjøtt, kjøttkonsistensen og ikke minst uten skikkelig god sjokolade er mer enn hva jeg fatter. Men selvfølgelig, om man har mye i mot å spise animalske produkter på det etiske plan, så er det nok lettere. Jeg har i alle fall fått øynene litt mer opp at jeg kan overleve uten fullt så mye kjøtt, fisk og egg. Akkurat nå er jeg veldig fornøyd med å kunne spise akkurat det jeg ønsker igjen, men litt mer forandring i kosten har jeg sikkert bare godt av.

Kommentarer