This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=4&feed=rss2

På Litteraturhuset i Bergen var det samtalemøte med en av Norges fremste samlivseksperter, Frode Thuen, og forlegger Alexander Elgurén. Temaet for kvelden var hvordan å opprettholde et lykkelig parforhold, basert på Dr. John Gottmans bok «Det kvinner vil ha, det menn vil ha». Forskningen til Gottman viser at det er mannen som sitter på de avgjørende faktorene om forhold blomstrer eller ikke. I løpet av kvelden fikk de med seg Anne-Grete Sætre og Rebekka Skaar ved Familievernskontoret i Bergen. Samtalemøte ble arrangert av Panta Forlag.

For menn

Det var et fullstappet publikum i Boksalongen på Litteraturhuset, hvor dørene måtte lukkes på grunn av for mange som ville inn. Mesteparten av menneskene som var tilstede var kvinner, selv om boken hovedsaklig er for menn.

– Veldig mye av litteraturen om samliv er skrevet for kvinner og til dels av kvinner. Denne boken er myntet på menn og har fokus på mannens rolle så det er veldig hyggelig at noen menn også er her i kveld, forteller Frode Thuen.

Ikke bare for heterofile par

Forskningen til Gottman har fått en del kritikk for å være for mye rettet mot kun de heterofile i samfunnet, men for Frode Thuen så er det uproblematisk.

– Mye av problematikken vil også kunne gjelde for to menn som lever sammen, forsåvidt også om det er to kvinner. Det handler om dynamikk som oppstår når det er to personer som lever sammen over tid. Og den er universal, sier Frode Thuen.

– Gottmann har endret livet mitt

Forlegger i Panta Forlag, Alexander Elgurén, snakket mye om sine tidligere personlige forhold som hadde gått skeis. Men han så lysere på det etter han hadde fått øynene opp for Gottman og hans forskning.

– Gottman har endret livet mitt. Fra å ikke få forhold til å fungere over tid, til å bli mye mer bevisst på min egen rolle om hvordan jeg kan gjøre forholdet mitt til noe bedre, til noe fantastisk, avslutter Alexander Elgurén.

Kommentarer