This text will be replacedhttp://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Påsken er en høytid hvor vi feirer Jesus død på korset og hans oppstandelse. Kirkene feirer høytiden, mens andre bare nyter noen dager fri. Sokneprest Hans Jørgen Morvik forteller at selv om det er en høytid, så betyr ikke det for kirken sin del at flere deltar i gudstjenestene.

– Mange steder i landet tredobles og firedobles antall innbyggere, i drabantbyene rundt de større byene merkes dette. Da kommer det veldig få på gudstjenestene, men i kirkene nær skianleggene er det den største høytiden.

Ferie

For de aller fleste er det nok ikke kristendommen, men en uke med ferie som står i fokus. Mange reiser på fjellet på jakt etter snø, mens andre nyter noen dager fri. Da vi var ute og pratet med bergenserne gledet alle seg til en uke der de kunne slappe av. Noen skulle på fjellet, mens det var en som skulle på ferie i San Fransisco. Studenter som ikke er fra Bergen bruker påsken til et hjemmebesøk med gratis mat og mye familiebesøk.

Da vi spurte folk på gata om hvorfor vi feirer påske, trengte de aller fleste litt betenkningstid.

– Påsken er fra et teologisk synspunkt den viktigste høytiden, for andre er det gjerne julen, men uten påske så hadde det ikke vært noen jul, forteller sokneprest Hans Jørgen Morvik.

Påsken inneholder flere merkedager. Disse dagene er de siste dagene før Jesus død og oppstandelse.

Palmesøndag: Denne dagen red Jesus på et esel til Jerusalem, og ble tatt imot med palmer og tøystykker på bakken.

Skjærtorsdag: Da spiste Jesus sitt siste måltid med disiplene. Her forrådte også Judas Jesus, og fortalte romerne hvor han befant seg.

Langfredag: Jesus ble på denne dagen hengt på korset, og døde og ble begravet.

Første påskedag: Denne dagen sto Jesus opp igjen. 39 dager senere dro han til himmelriket, en dag kjent som Kristi himmelfartsdag.

Kommentarer