This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=4&feed=rss2

I det vi vandrer inn på Det Akademiske Kvarter legger vi merke til at det er mørkere og mer atmosfærisk enn vanlig. Det er tidlig lørdagskveld, men allerede kjenner man spenningen som ligger i luften – dette er ikke en vanlig studentkveld i Bergen by. I kveld skal det snakkes om og vises frem aktiviteter som oftest foregår i det skjulte og under nesen på intetanende personer. Bergen er ikke en stor by, men den har et yrende undergrunnsliv. Et undergrunnsliv som for en kveld er åpent for alle.

Aktive Studenters Forening arrangerer BDSM-helhus.

Større på 90-tallet

Fotograf og fetisjist Ronny Sangolt møter oss i et rødt rom fullt av eksplisitte bilder av menn og kvinner i forskjellige positurer med mye lakk, lær og leketøy. Han deler utstillingen med to andre fotografer og forteller at alle bildene er tatt i Bergensområdet og de fleste i nyere tid.  Sangolt er tydelig stolt av bildene og folkene som er med i BDSM- og fetisjmiljøet.

Men interessen og miljøet var større før, i alle fall mer åpent, kommer det fra Sangolt i det vi kikker litt ekstra på inventaret av platåsko og pisk.

– På 90-tallet var det 3 fetisjbutikker i Bergen og det var fester annenhver måned. Det var en helt annen verden enn den som er nå. Av en eller annen grunn så gikk det nedover på begynnelsen av 2000-tallet, og nå er det nesten ikke et eksisterende samhold i fetisjmiljøet i Bergen. At vi kan komme her i kveld, sammen med SM-Bergen, er et steg i riktig retning, sier Sangolt mens hans stryker seg i skjegget.

Natten nærmer seg

Det er blitt senere på kvelden og det merkes på antall personer som befinner seg i bygget. De fleste ser ut som helt vanlige unge mennesker som er ute for å hygge seg med venner, men det er noen som skiller seg ut. Enkelte har virkelig kledd seg opp for anledningen og går rundt i antrekk som kan minne om bildene til Sangolt. Det er medlemmer fra SM-Bergen som er tilstede og får hoder til å snu seg. Noen har på seg skilt med «Spør en Topp» eller «Spør en Master», for å signalisere at de er åpne for spørsmål som sikkert mange har, men kanskje er redde for å spørre.

I det vi forlater bygget er det god stemning i lokalet. Musikk spilles, folk danser og ikke minst er det sceneshow med bondage og publikum får prøve seg på «rope play» med stor interesse. Det er tydelig at kvelden har falt i smak hos bergenserne.

Et personlig møte med en ukjent verden

Helgen etterpå befinner vi oss hjemme hos noen vi begynte å snakke med uken i forveien. Tre medlemmer av SM-Bergen; Thomas, Good Girl og Joakim har invitert oss til en personlig demonstrasjon av «rope play» som de kaller det. Ved første øyekast ser leiligheten helt vanlig ut, med ett unntak. I taket i stuen henger det en svær bambusstokk. Thomas ler litt når han forteller at den bestilte han fra et hagesenter på nettet.

Det er tydelig at BDSM kan være et ømfintlig tema for de involverte. Før vi skrur på kameraet sitter vi nesten i en time og snakker sammen. Joakim forteller at det er så mange feile forestillinger om hva det faktisk går ut på. Mange tror det handler om sex, mørke kjellere og skumle mennesker, men i realiteten så handler det om å utforske grenser og i prosessen så blir man bedre kjent med seg selv og mer komfortabel med egen kropp og sinn. Samtidig som man knytter sterke bånd til de man «leker» med.

Når undertegnede spør hva de får ut av å ta del i denne aktiviteten så viser seg at svaret er langt i fra enkelt.

– It’s truly really hard to explain. You have to experience it for yourself, sier Good Girl.

Den opplevelsen får vente til en annen dag. I dag er det Thomas og Good Girl som skal vise oss litt hvordan det kan foregå. Det tar ikke lang tid før vi står i stuen og Thomas begynner målrettet og fokusert å knyte fast Good Girl. Alvoret senker seg og ingen av oss sier noe særlig mens det pågår. Good Girl begynner å puste tyngre etterhvert som mer tau blir brukt. Av og til så spør Thomas om hun har det bra, mens hun nikker beroligende og sier «yes» med lav stemme.

– God kommunikasjon er utrolig viktig hele veien. Man skal stole helt og fullt på personen man er med, sier Joakim mens han står sammen med oss og ser på.

Og da skjer det. Thomas legger det siste tauet over bambusbjelken i taket og heiser Good Girl opp fra gulvet. Hun puster enda tyngre og det ser ut som hun har det veldig fint. Det er ingen tegn til ubehag. Det er tydelig at det er noe ved dette som gjør at det er verdt det.

Nede igjen

Thomas firer henne ned på gulvet igjen og løser opp knutene med rolig selvsikkerhet. Etter noen få minutter er ikke Good Girl bundet fast lengre, men sitter på gulvet og får en lang og varm klem av sin venn og BDSM-partner.

På noen få timer fikk vi bli kjent med tre helt normale mennesker som ga oss et lite innblikk i en verden som er ukjent for de fleste. En verden full av følelser hvor det handler om å være glad i seg selv og glade i de man er med.

Kommentarer