This text will be replacedhttp://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Selskapet BERLIN reiser i disse dager rundt om i Europa for å vise frem deres nye dokumentar «Zvizdal». BERLIN består av Bart Baele og Yves Degrys og sammen med Cathy Blisson har de i over fem år dokumentert livet til to personer i den forlatte byen Zvizdal. Fredag kveld ble filmen vist frem på BIT Teatergarasjen i Bergen.

 

Ensomhet og kjærlighet

Filmen omhandler det eldre paret Petrò og Nadia som har i over 25 år bodd alene i den Ukrainske byen Zvizdal. Paret er de to eneste som nektet å dra fra byen etter at den ble evakuert etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Filmen viser to menneskers store kjærlighet til sitt fødested.

– Alt jeg kan si er at de som dro er døde. Hvis du er født et sted burde du fortsette å bo i ditt naturlige miljø. Hvis jeg skulle dratt til et annet område ville jeg dø, sier Petrò.

Selv om deres kjærlighet til hverandre og stedet de bor er stor, er ikke livet i byen Zvizdal en dans på roser. Pedrò forteller i filmen om hvordan de gradvis mistet mye av det de hadde hatt før.

– Først mistete vi jobbene våre, så elektrisiteten og så alt sammen. Det er meget ensomt.

 

Petrò og Nadia 

Cathy Blisson og BERLIN filmet paret i over fem år. Blisson var den som fant paret og senere kontaktet BERLIN for å dokumentere livet deres.

– En venn av meg som er fotograf lette etter forlatte byer i Ukraina, og mens han lette møtte han på Petrò. Jeg ble deretter introdusert til Petrò og Nadia og det var herfra alt startet.

Over årene med filming har Blisson fått et nært forhold til paret.

– Etter å ha filmet der i over fem år har vi blitt godt kjent med dem. Jeg sier ofte at jeg kjenner Petrò og Nadia bedre enn jeg kjenner mine egne besteforeldre. Jeg har snakket mer om dype temaer som kjærlighet og livet med Petrò og Nadia enn det jeg har med mine nærmeste.

Selv om forholdet mellom Blisson og paret er nært er det vanskelig å holde kontakt med noen som verken har strøm eller en telefon.

– Det er vanskelig å holde kontakten med dem, i Zvizdal er det ingen elektrisitet, ingen telefonlinjer, det er altså ingen måte å kontakte dem. Hver gang vi dro til Zvizdal for å filme visste vi ikke om de fortsatt ville være i live.

 

Blisson om livet i Zvizdal 

Selv om Blisson har fått en forståelse av hvorfor paret vil bli i byen, ville hun ikke ha bodd der selv.

– Jeg kunne ikke sett for meg å bo som dem. Det eneste de får av næring kommer fra en potetåker og en ku. I tillegg er livet deres veldig ensomt. Det er et veldig hardt liv som en urban person som meg ikke hadde klart.

Kommentarer