This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Torsdag 10. november ble det i Bergen tingrett arrangert en fiktiv rettsak og en panelsamtale i regi av Immaturus, Bergens Tidende, Advokatforeningen, Rettspolitisk forening og Studentersamfunnet. Målet var å gi et innblikk i hva som skjer i en rettssak.

Rollespillet baserte seg på at karakterene Kristine og Thomas havnet i seng på samme fest. Spørsmålet man stilte seg var: «Fyllasex eller voldtekt?». Rollene ble spilt av skuespillere.

Gjennom den fiktive rettssaken var det også kjente fjes som advokatene Brynjar Meling og Mette Yvonne Larsen. De spilte forsvarer for offer og tiltalte. Juryen dømte Thomas til straff, men publikum fikk også bestemme og de frikjente ham.

 

– Skyldige går fri hele tiden

Professor ved Det juridiske fakultet, Hans Fredrik Marthinussen, satt i juryen som dømte karakteren Thomas, og deltok også i panelsamtalen etter rollespillet. Han mener at det ofte er vanskelig å dømme en tiltalt i en voldtektssak.

– Det som er problemet med voldtektssaker er at det ofte er ord mot ord, det er ulike forklaringer og det vil ofte bli slik som dommeren sa i dag at det er mange spørsmål å stille seg. Er historien konsistent, stemmer den med det de tidligere har forklart, hvordan fremstår vitnene og hvor troverdig er de? Politiet skal ikke ta ut tiltale med mindre de mener bevisene holder til domfellelse, forklarer Marthinussen.

Professoren forklarer at skyldige ofte går fri, og mener at hvor mer alvorlig saken er – jo mer vil det plage mennesker, og poengterer samtidig:

– Vi har lagt oss på et nivå hvor vi sier at vi skal være helt sikre, fordi vi ikke ønsker å sende uskyldige mennesker i fengsel, og der har vi ingenting å gå på. Det må vi på en måte bare leve med, folk får være misfornøyde. Det er det som er rettssikkerhet.

 

Hvordan er det å være midt oppi det?

Andreas Gjøsæther spilte tiltalte og han følte at det var utfordrende. Han mener at litt av hans jobb har vært å være forståelsesfull mot karakteren sin, og ikke dømme karakteren mer enn han allerede dømmer seg selv.

– Det var veldig fint å være ferdig, men det har også vært veldig fint å være en del av det. Det var et veldig flott opplegg, understreker han.

Samtidig overraskes han over hvor mange som får gå fri etter å ha blitt tiltalt for voldtekt.

– Mange av de sakene er jo helt uforståelige, og sånn som for eksempel den saken med denne 17 år gamle gutten, det er jo bare helt klart overfall og helt forferdelig, avslutter han.

Anna Folkedal var offer i rollespillet, og tror at det er vanskelig å skille mellom fyllesex og voldtekt.

– Jeg tror at det er kjempevanskelig. Jeg har jo satt meg inn i det at Kristine ble voldtatt, og at hun er et offer. Men jeg personlig vet ikke om jeg hadde stemt skyldig i en sånn situasjon, forklarer hun.

 

Stor forespørsel

Bergen tingrett var fullsatt. Studenten Emma Robson var blant de heldige som klarte å skaffe seg en billett, og hun ønsket å lære seg mer om hvordan rettssystemet fungerer. Hun synes det er skremmende at mange voldtektsdømte blir frikjent, og hun føler at terskelen for å dømme noen til voldtekt er veldig høy. Hun frykter også at mangel på bevis kan være ødeleggende for et offer.

– Jeg tror at det er veldig ødeleggende, fordi det er vanskelig å avdekke bevis. Det er jo på en måte ens ord mot en annen sitt ord, forklarer studenten.

Kommentarer