This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=4&feed=rss2

I forrige uke ble Damemiddagen arrangert for 12. gang. Arrangementet inviterer kvinner til nettverksbygging, show og middag. Da Damemiddagen først ble arrangert i 2005 skrev NRK at det var på grunn av kritikken Herremiddagen pådro seg året før. Det var samme arrangør som arrangerte Herremiddagen, som tok initiativ til å starte Damemiddagen, Thorstein Selvik.

– 2005-arrangement var mye mer annerledes enn nåtidens Damemiddag. Det var litt mer politisk, det var en annen tid på en måte. Nå er det mer et funksjonelt arrangement. Vi tilrettelegger en mer nøytral møteplass som også reflekterer hvordan utviklingen i vårt samfunn har vært de siste 10-15 årene, forteller Selvik om utviklingen av Damemiddagen.

I følge Selvik er det enda nødvendig med arrangement som dette, da han mener likestilling må vedlikeholdes og kvinner må bli flinkere på å løfte hverandre opp.

– Det er alltid krefter i samfunnet som vil holde andre nede. Kvinner på toppen ønsker å holde andre kvinner lenger nede. De er ikke flinke å hjelpe hverandre opp kanskje. Det er min personlige mening. Menn er flinkere å si «I’ll scratch your back and you’ll scratch mine». Kvinner er ikke så flink til det, mener Selvik

 

Alle er velkommen

Hanne Huseklepp er med å arrangere Damemiddagen. Hun mener ikke det er problematisk at arrangement blir delt opp i kjønn.

– Det arrangeres jo middager hvor det er åpent for alle å komme. Jeg synes det er helt ok at vi har en herremiddag og en damemiddag. Herrene har jo hatt en arena for dette i lang tid. Det at vi nå har en arena der vi bare er damer er jo litt moderne, forteller Huseklepp

Arrangementet skal fungere som et nettverkstreff, men Damemiddagen er åpen for alle, så lenge man er dame.

– Det er åpent, allikevel tror jeg de som kommer er interessert å snakke med andre som er yrkesaktive, men det skal ikke handle om «hvor man står i stigen», forklarer Huseklepp.

 

– Det er litt gammeldags

Studentene Camilla Mjøen Lien og Luise Salte tar for tiden et masterkurs i kjønn og offentlighet, og ga oss sin mening på hvorvidt det er nødvendig med disse arrangementene i 2016.

– Jeg synes absolutt at å ha kjønnsarrangement opprettholder et skille som for meg er litt sånn absurd og litt tåpelig. Og jeg synes det er litt gammeldags, men så vil jeg påpeke at om det er en gruppe som føler at det er forskjellsbehandling på grunn av kjønn, så er det greit å lage for eksempel en damemiddag, mener Salte.

– Jeg er for så vidt enig, men det trenger nødvendigvis ikke å være sånn at vi skal etterstrebe kjønnsarrangement, legger Lien til.

Kommentarer