This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

På mandag sto helt vanlige mennesker på Den Nationale Scene (DNS) og leste opp sine innerste hemmeligheter og følelser fra gamle dagbøker.

Kjære Dagbok ble arrangert for første gang på Store Scenen på DNS mandag. Ane Skumsvoll som har skrevet dagbok siden hun var syv, var konferansier denne kvelden. Med seg hadde hun Kristian Berg Jåtten, en musikalsk altmuligmann. Konseptet går ut på at helt vanlige mennesker står på scenen og leser opp utdrag fra dagbøker som hovedsakelig ble skrevet i tenåringsalderen.

– Det er et møte mellom den de har blitt nå og den de var før, på en eller annen måte, forteller Skumsvoll.

 

Skrev selv dagbok

Ane Skumsvoll leste selv opp fra dagbøkene hun hadde skrevet da hun var yngre under forestillingen. Historiene hun fremførte handlet både om kjærlighet og hennes interesse for politikk, gjerne i en og samme historie.

– Jeg skrev dagbok fra jeg var 7 til jeg ble 21 år gammel. Da sluttet jeg å skrive fordi jeg fikk min første kjæreste.

Skumsvoll forteller at det å lese opp historier fra dagbøkene er annerledes enn det hun hadde trodd.

– Det er ganske skummelt. Det er mye nærere og flauere enn man tror. Det føles mer avslørende enn det høres ut som.

 

På Store Scene

Konseptet har blitt utført tidligere ved DNS, men det var første gang på mandag at Kjære Dagbok ble spilt på Store Scenen.

– Tidligere har vi gjort det på Lille Scene med et litt mindre publikum som gjør det da litt mer intimt, men nå er det da på store scene, og nå sitter det jo mange mennesker der ute.

Elin Skaare var en av deltakerne som leste opp historier fra barndommen og ungdomstiden sin. Å stå på en så stor scene var noe som var nytt for Skaare.

– Det var en positiv overraskelse! Jeg tenkte at når det skulle være på Store Scenen så ville det bli veldig stort og veldig langt fram til publikum. Men jeg synes at det ble veldig hyggelig og intimt allikevel.

 

Dagbok og psyken

Ane Skamsvoll og Kristian Berg Jåtten kontaktet psykolog og professor Elisabeth Norman ved UiB for å finne ut hvilken virkning det å skrive dagbok kan ha på psyken.

– Vi snakket om at det å skrive dagbok kan hjelpe til å bearbeide følelser. Hun fortalte at det ikke var alle pasienter hun ville anbefalt å skrive dagbok. Noens problem er at de fordyper seg for mye i ting, og da er det ikke like lurt å grave seg ned i en dagbok.

Selv om det for noen ikke funker like bra å skrive dagbok tror Skumsvoll det funker for de fleste.

– Jeg tror for veldig mange så handler det om å holde fast livet litt og å kunne se tilbake på hvem man var som 14 år. Så kan man tenke at så deilig at jeg har utviklet meg, kanskje til det positive.

Kommentarer