This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Hvor trygg er vi egentlig på internett, og hvor mye deler vi? Det er gjerne lurt å tenke gjennom en ekstra gang før man deler, mener enkelte studenter. 

Vær oppmerksom på angrep

Mange lurer gjerne på hvor trygg vi er på Internett og hvor mye vi faktisk bør holde oss til å dele. Postdoktor ved Universitetet i Bergen, Mohsen Toorani skrev en avhandling om trygghetsprotokoller i 2015, og kjenner godt til hvordan vi bør oppføre oss på Internett.

Toorani mener at det er viktig at vi alltid vurderer sensitivitet av informasjon og konsekvenser før vi deler informasjon på internett. Han tror ikke at det alltid er trygt å dele på internett, og mener at vi bør være oppmerksom for sjansene for angrep og eventuelle trusler.

– Det kommer til å være andre folk enn du tenker skal motta, som kommer til å ha tilgang til informasjonen som blir delt, forklarer Toorani.

Hva må vi bekymre oss for ?

Mohsen Toorani forklarer at bedrageri, misbruk av informasjon og massiv overvåkning er noe av det vi bør bekymre oss for når vi deler på nett. Det er veldig mange nettsider som finner ut av hvor du er når du besøker sidene deres, og han mener at det er en risiko ved bruken av sosiale medier.

– Identitetstyver samler personlig informasjon om deg på sosiale medier, forklarer han.

Videre forklarer han at det er mange måter en hacker kan bruke informasjonen på.

–Sosiale nettsider er kjent for informasjonssamling, bedrageri og spamming, sier Mohsen.

En students stemme

Mange av dem som er aktiv i dag på nett er studenter, og derfor ble det tatt en prat med studenter om hvor trygg de føler seg på nett og hvor mye de egentlig tenker over hva de deler.

En av de som hadde en del meninger om internett og deling, er student Kjetil Kvamme Aas fra Handelshøyskolen BI.

–Jeg tenker alltid litt ekstra over hva jeg deler på nett. Det er jo litt rart å tenke på at alt kan finnes i ettertid, så ja det er jo litt skremmende. Hvis man tenker litt over hva man deler på nett på forhånd, så slipper man ubehagelige situasjoner, forklarer han.

Student ved Universitet i Bergen, Amalie Olsen føler seg trygg på nett fordi hun ikke syntes hun gjør noe farlig. Allikavel er hun klar over at det hun deler kan utnyttes.

–Man kan jo aldri vite det da, svarer Amalie når hun blir spurt om hun tror hennes informasjon er trygg.

 

Kommentarer