This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=4&feed=rss2

Etter matbutikkenes stengetid, når siste ansatt har dratt fra jobb, forsyner «dumpster divere» seg av kastet mat fra butikkenes søppelkasser.

I følge framtiden.no ble det i 2013 kastet 361 000 tonn spiselig mat i Norge. Mesteparten av maten kommer fra husholdninger, dagligvarebutikker og matprodusenter. «Dumpster diving» er en bevegelse som har blitt svært populært de siste årene i takt med den økende oppmerksomheten rundt kasting av mat. «Friganere», som de også kalles, plukker opp igjen det butikkene beregner som søppel og bruker det som mat.

Hvordan «dumpster diver» du?

Studentene Maria Natasja Askim og Maria Hindahl er blant de som tar utnytte av maten som blir kastet. De forteller om hva man burde huske på når man skal dumpster dive.

— Vi pleier som regel å ta med oss en stor sekk, en litt røff jakke som tåler litt og gjerne noen hansker. Det er også smart å dra et sted som er litt avsidesliggende, fordi søppelkassene i sentrum ofte er låst inne på grunn av blant annet rotter og uteliggere.

Maten som blir kastet anses av butikkjedene som søppel, derfor kan det være vanskelig å vite hva som egentlig er spiselig. Jentene forteller at man må prøve seg litt fram når det kommer til maten og hva som er spiselig.

– Med kjøtt burde man være litt ekstra forsiktig, fordi det lett kan bli dårlig. Er pakkene oppblåste er det et tegn på at de avgir gasser, og da skal man være forsiktig med å ta de.

Matkjedenes formening om dumpster diving

Etter at dumpster diving har blitt mer og mer populært har flere matkjeder låst inne søppelkassene sine. Morten Heggernes er medarbeider på Coop Prix og har gjort seg en formening om problemet med kasting av mat.

– Varene som er blitt tilbakekalt av produsenter på grunn av kvalitetssvikt er noe som vi er nødt til å hive. Det er det som er skummelt med dumpster diving — at det vi kaster ikke skal spises.

Coop Prix gir bort mye av maten som ikke kan selges til den frivillige organisasjonen Robbin Hood Huset.

– Vi prøver å få gitt bort mest mulig av det som ikke blir ansett som kjøpbart av kunder. Jeg vil si at vi har hatt et større fokus på det de siste årene.

Ligger i en gråsone

I følge ung.no sier straffeloven §257 at det å ta mat fra en søppelkasse vil som utgangspunkt kunne regnes som tyveri. Studentene har selv ikke blitt oppdaget når de har «dumpstret».

– Bryter du deg inn på et område er det tydelig ulovlig, så det er viktig å unngå. Men ingen har noen gang blitt anmeldt for dumpster diving.

Selv om dumpster diving bergenes som ulovlig, er det flere og flere som tar del i bevegelsen.

– Det er overraskende mange, det er jo over 5000 som er medlemmer på Facebooksiden Friganere. Det har vært en grønn bølge nå i det siste, så det har nok blitt flere de siste årene.

Musikk:
Victor Ohlsson – Redneck Rumble 5

Kommentarer