This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

En seng av salatblad fylt med koreansk-krydret sopp og ris. Et elegant dryss av sitrongress. Toppet med blansjerte og friterte sirisser. Fristende?


Vanesak å spise insekter

I anledning BIFF ble dokumentarfilmen «Bugs» vist på Det Akademiske Kvarter tirsdag ettermiddag. Filmen viser hvordan insekter blir tilberedt og spist rundt om i verden. Visningen ble etterfulgt av en panelsamtale arrangert av Studentersamfunnet, som tok opp filmens tema og om hvorvidt det er realistisk at insekter er fremtidens mat. Lysverket stilte med kokk til disposisjon, som disket opp smaksprøver av en koreansk inspirert rett toppet med sirisser. Vi har snakket med to av paneldeltakerne, og vi fikk også smake på retten og slå av en prat med kokken.

Åshild Krogdahl er ernæringsfysiolog og informer om at eventuelle hindringer til å spise insekter ikke ligger i utvalget. Det er over 2000 forskjellige arter som allerede spises av mennesker rundt i verden. Hun mener heller skepsismen ligger i vanene til nordmenn.

– Det er mest en vanesak. Vi har spist svært lite insekter i Europa, og spesielt i Skandinavia. Alt som er nytt er litt ekkelt og noe av det mest konservative vi har er matvanene våre. Å forandre på dem er veldig, veldig tungt, men det er jo mye vi har lært oss å spise de seneste årene, sier Krogdahl.

Krogdahl mener vi må tenke annerledes for å spise insekter på riktig måte.

– Jeg tror det er bare å skru om bryteren og tenke «dette her er som å spise en reke», og da går det, tipser Krogdahl.

 

Ikke lov å produsere og selge insekter i Norge i dag

Victoria Stokke og Ida Hexeberg Rustad har startet Myldregard AS som i fremtiden vil drive med insektoppdrett. I dag er det ikke et regelverk for produksjon av insekter i Norge. Skal man ha det må det bestilles fra andre land.

–  Vi hadde lyst å smake insekter selv, men det var umulig å få tak i noe som var produsert i Norge. Så vi startet foretaket hovedsaklig fordi ingen andre tilbydde det, forteller Stokke.

De forventer å kunne begynne med oppdrett i begynnelsen av 2018 når en ny matforordning trer i kraft. Myldregard vil begynne med å drive oppdrett av melbillelarver, som de kaller for «melmoms».

–  Det er veldig mange som har påpekt at insekter er en uutnyttet ressurs. Vi synes også at det er spennende mat. Det er sunt, godt og bra for miljøet. Det finnes så mange insekter i verden, og det finnes så mye forskjellig mat vi allerede spiser, så hvorfor spiser vi ikke insekter også? spør Stokke.

 

–  Jeg kommer aldri til å glemme hvordan en maur kjennes i munnen

Justin Khanna er kokk på Lysverket, og ble leid inn slik at publikum kunne smake på en rett laget med sirisser. Kokken har selv smakt forskjellige typer insekter, men det var første gangen han hadde laget mat med sirisser.

–  Dette var første gangen jeg jobbet med sirisser. Jeg har smakt gresshopper og maur. Jeg kommer aldri til å glemme hvordan en maur kjennes ut i munnen. Beina setter seg bokstavelig talt fast i tennene, så den delen av det er gøy, ler Khanna.

Selv om kokken liker å eksperimentere, vil han ikke innføre insekter i sitt eget kosthold med det første. I hvert fall ikke når de er så vanskelig å få tak i, men han har troen på at mennesker vil spise mer og mer insekter i årene som kommer. Det viktigste er å komme over frykten for å smake.

– Jeg tror at mennesker synes insekter er ekkelt å spise fordi, hvis en huleboer så en hare, og denne haren var full i insekter, sier instinktet vårt at den er råtten. Vi må lære oss å heller se for oss insekter i deres naturlige omgivelser, sier Khanna.

 

Kommentarer