This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Daniel Lokshtanov er nyutdannet forsker ved Universitetet i Bergen. Han elsker mattematikk, og har master- og doktorgrad i algoritmer og informatikk. Nylig kom nyheten de fleste unge forskere bare kan drømme om; Lokshtanov fikk oppstartsstipendet til European Research Council – et stipend på en verdi av nærmere 14 millioner kroner.

Ikke nok midler

ERC er et organ som forvalter midler til forskningsprosjekt innenfor den europeiske unionen. Organisasjonen ble opprettet i 2007 av Europakommisjonen og er et delprosjekt under det åttende rammeprogrammet til Horizon 2020 som støtter innovasjon, teknologisk utvikling og forskning.

Å drive et forskningsprosjekt er både dyrt å tidkrevende. For at Lokshtanov skal kunne legge all arbeidskraft i prosjektet er han avhengig av pengestøtte. Støtten han fikk fra ERC kom med begrunnelsen av om et enestående forarbeid.

– Jeg søkte stipendet fordi det er vanskelig å bygge seg opp en så stor kapital på egenhånd, sier professoren.

Han tilføyer at det er viktig å kunne samarbeide med forskere andre steder i verden for å kunne klare å opprettholde et såpass stort forskningsprosjekt.

– Motivasjonen for å søke dette stipendet handler også om å kunne dra rundt og skape kontakter, sier Lokshtanov

Lite til seg selv

Lokshtanov har lagt opp et budsjett hvor mesteparten av summen går til lønning av postdoktorer fra andre steder enn Bergen, som vil måtte komme og arbeide og bo i Bergen i en lengre periode. Budsjettet er lagt opp til å dekke lønn for fire ansatte, hvor de blir bosatt i Bergen fra ett til to år.

– Om man trenger penger til å forske på noe så grunnleggende som algoritmer, så er det ikke så mange steder å gå. Du har Norges forskningsråd og ERC, sier Lokshtanov.

Prosjektet er ledet av Lokshantov selv og kolleger han kommer til å ansette. Han forteller også at kulturen på forskningssenteret fungerer på den måten at alle innen samme forskningsfelt ønsker å hjelpe hverandre.

Lurer du på hvordan algoritmer fungerer? Se hvordan Lokshtanov forklarer forskningen sin her:

Kommentarer