This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

I forrige uke viste Louis Schou-Hansen og Harald Beharie fram prosjektet sitt, (S)kjønn Safari 2.0 på Entrée. Louis og Harald er lei av kjønnsroller og stereotyper innenfor dans – de fokuserer heller på individet. Prosjektet er en kjønnsnøytral dans.

– Fortsatt konservative systemer i dans

Schou-Hansen og Beharie startet dette prosjektet da de gikk på Kunsthøgskolen i Bergen, der de studerte dans. De forteller om frustrasjonen i det å se forskjellige roller bli gitt til et spesifikt kjønn under dans.

– Det har vært noen frustrasjoner som har kommet utover det at et fortsatt er noen veldig konservative systemer innen dans, i hvordan man ser på en mann og en kvinne som danser, sier Louis.

De to danserne forteller at de selv har møtt på disse forventningene, og at de skulle ta roller som karakterer det virket helt feil å gå inn i.

– Kanskje spesielt under utdanning. Vi følte at det ble stilt noen forventninger til oss som vi ikke kunne leve opp til, så det ble en slags motreaksjon på det, forteller Harald.

Klær og stereotypier

Under visningen hadde de to mennene på seg korte fotballgensere og lange sokker. De forteller at dette er en kommentar på queer-kulturen.

– Det har på en eller annen måte blitt en «queer» måte å kle seg på og vi har tatt det med som en kommentar til det også, forteller Louis.

I en del av forestillingen var de også kledd i kun speedos.

– Det kan bli et stereotypi på samme måte som de maskuline og feminine stereotypiene. Og med speedoene så var målet at vi ville jobbe med kroppen som kropp. Vi ville ha så mye som mulig av kroppen tilgjengelig, forteller Harald.

Skal ikke fjerne kjønnslige elementer

Selv om de prøver å fokusere på individet fremfor kjønnet, forteller de to mennene at de ikke prøver å fjerne de kjønnslige elementene.

– Vi benekter ikke at det er kjønn. Fysikk er vanskelig å unngå når du jobber, men vi har prøvd å jobbe nøytralt på den måten at vi ikke stikker i en spesifikk retning i forhold til å støtte opp i stereotyper, sier Louis.

Kommentarer