This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Utlendingsdirektoratet meldte at antall flyktninger til Norge ville stige fra 8 000 til 36 000 mennesker. Derfor ble det i desember 2015 opprettet et avlastnings- og transittmottak på Landås. Det var mye uenigheter om mottaket, men etter forskjellige spekulasjoner har mottaket så langt ikke vært til særlig bry.

 

God sikkerhet

Åge Jordalen er nestleder på mottaket og har vært med fra starten. Han forteller om et godt og trygt miljø for alle beboere. Selv om det noen ganger har vært uenigheter, legger han med at det aldri har skjedd noen av stor alvorlighetsgrad.

 

– Det har vært høy sikkerhet, frem til denne måneden har vi i tillegg hatt to vektere på stedet 24 timer i døgnet, sier Jordalen.

 

Samtlige av beboerne har et eget identitetskort for å komme seg inn og ut av bygget. Det er tilrettelagt for at man skal kunne ha besøk, men dette må avtales på forhånd. Alle beboerne har også lov til å gå fritt inn og ut av mottaket når de måtte ønske.

 

Dyktige ansatte

– På Landås har vi ansatte av ypperste kvalitet, sier nestlederen.

 

Jordalen forteller at transittmottaket på Landås opererte på et mye høyere nivå enn andre mottak som åpnet for å hjelpe UDI. Frivillige på mottaket ble valgt basert på interesser og faglig bakgrunn.

 

– Vi ser på beboere og ansatte som venner, legger Jordalen til .

 

Et godt sted å komme til

Naef er en av de som har bodd på mottaket lengst, han sier han føler seg trygg på Landås. Han setter pris på at alle på mottaket er venner og går godt sammen.

 

Da Neaf kom til Norge for 8 måneder siden hadde han ingen anelse om hva som kom han i møte. Han ønsket å komme til Norge, men måtte reise fra familien sin. Lite visste han at søknadsprosessen kom til å ta så lang tid som den gjorde. Nå har han bodd på transittmottaket i 6 måneder, men gjør det beste ut av situasjonen.

 

– Jeg har det bra her på Landås, men jeg ønsker å få meg et ordentlig hjem, lære meg norsk og komme meg i jobb snart, sier Naef.

 

Som asylsøker har du ikke krav på å undervisning. Naef har tatt saken i egne hender og prøver å lære seg norsk så godt kan kan. Han viser frem bøkene han hadde kjøpt og løfter opp en fra samlingen, ”Ny i Norge”, mens han smiler bredt.

 

 

Kommentarer