This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Fra sommeren av går en av medievitenskapens gründere ved UiB, Helge Østbye av med pensjon. Hortenseren er en av dem som var med på å etablere medievitenskap ved Universitetet i Bergen i 1985, og mange vil se på ham som en egen institusjon. Nå er han klar for å nyte pensjonisttilværelsen på hytten sin. 

Vil han bli husket?

Det er ingen tvil om at Helge Østbye er en sentral skikkelse i medievitenskapen, og hvis man ser 10-15 år frem i tid, regner han med at noen av studentene fortsatt vil huske navnet hans.

– Jeg har jo forelest for flere tusen studenter, og hatt kanskje noen hundre studenter som jeg har vært veileder for på hovedfag eller mastergrad. Jeg håper at noen av ideene mine kanskje kan leve videre hos noen av dem, sier han.

Østbye forteller at noe av det han har likt best ved å være professor er det å ha en god dialog med studenter både i forelesninger og under veiledning, Det er noe han kommer til å savne, men han gleder seg også til rolige dager på hytten.

Nøkkelbrikke tilknyttet medievitenskap

Som kjent er Helge Østbye en av de sentrale skikkelsene som var med på å etablere medievitenskap ved UiB, men en kan også se på ham som en egen institusjon. Han tror selv at det har noe med at han har vært ved UiB lenge å gjøre. Han påpeker at han har vært ved UiB siden før instituttet ble etablert.

– Jeg er jo den som har lengst fartstid her, forklarer Østbye

Han poengterer at han også har skrevet en del lærerbøker og at han har vært imøtekommende når mediene skal ha kommentarer.

– Mediene er jo opptatt av massekommunikasjonsfaget innen mediefaget, og har ofte kommet hit og villet ha kommentarer, og jeg har vært en av de som har gitt dem dette, sier Østbye.

Kombinasjon er nøkkelen

En kan trygt si at Helge Østbye har mange bøker og at han har skrevet mange selv opp i gjennom årene. Han syntes at det er veldig vanskelig å velge ut kun en bok som han ser på som sin beste. Det han derimot mener er den viktigste er boken han har skrevet samme med Ture Schwebs, Media i samfunnet. De mente det var viktig å få en bok som kombinerte to fagtradisjoner.

– Det fantes egentlig ikke noen bok, i hvert fall ikke på norsk, som ser på mediene fra både et humanistisk og samfunnsvitenskapelig synspunkt, forklarer Østbye.

Han har som kjent mange bøker, og de vil han gi bort til studenter og ansatte som er interessert i dem, og blant annet på grunn av det så blir han sett på som en svært generøs proffesor.

Kommentarer