This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Man begynner å se en mangel på sykepleiere her i landet. Dersom man ikke tar grep, regner man med at den utviklingen vil øke drastisk i omfang. Det skaper bekymring.

Rammer eldre hardest

– I fjor manglet over 2000 årsverk. Vi vet at innen 2035 kommer det til å mangle nesten 30 000 årsverk. Det er alvorlig, sier fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund Hordaland, Mette Mikkelsen. Hun tror kuttene som da må gjøres, i størst grad går utover tilbud til eldre.

– Vi vet at dette kommer til å gå utover kommunal sektor. Det er der de sykeste syke og de eldre som har behov for sykepleiernes kompetanse er, sier Mikkelsen. Soneleder for hjemmesykepleien i Sentrum, Kjersti Vindheim, deler den bekymringen.

– Det er bekymringsfullt når andelen eldre øker, og de som skal ut og yte tjenester blir færre, sier Vindheim. Hun understreker at tjenestene som hjemmesykepleien yter, er lovpålagte. Dermed vil alle som får innvilget tjenestene være sikret å få det de har rett på.

Trengs økt rekruttering

Mikkelsen mener at det som må til for å redde situasjonen er økt rekruttering.

– Spørsmålet er hvordan vi skal klare å friste ungdom til å velge sykepleieryrket, sier hun og legger til at det er et yrke med mange muligheter.

Fylkeslederen peker også på utdanningskapasiteten som et problem.

– Utdanningskapasiteten er 3500 sykepleiere i året. Det er for lite, mener hun og legger til flere andre faktorer, som lønn, fulle stillinger og anerkjennelse av yrket, som mulige årsaker til at man ikke får rekruttert nok.

Problematisk allerede i dag

Selv dagens mangel skaper problemer. Også disse problemene rammer den kommunale helsetjenesten hardest.

– Vi ser allerede at dersom en sykepleier er syk, så blir denne personen nesten uten unntak erstattet med lavere kompetanse, forteller Mikkelsen.

– I Gran Kommune i Oppland var det 86 vakante vakter for sykepleiere. 39 av disse ble erstattet av assistenter, fortsetter Mikkelsen. Hun mener det ikke er noe man kan være bekjent av.

– Vi kan ikke sitte på gjerdet og vente i 19 år og vente. Politikerne har et stort ansvar for å sørge for både studieplasser og midler, avslutter hun.

Kommentarer