This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Høgskolen i Bergen, Høgskolen Stord/Haugesund og Høgskolen Sogn og Fjordane jobber for å komme frem til en avtale om fusjon. Prosessen er lang, og vil kreve mange ressurser. Dersom de kommer til enighet, vil dette være starten på en ny æra.

 Fremtiden er digital

Rektor ved Høgskolen i Bergen, Ole-Gunnar Søgnen, ser positivt på forhandlingene og regner med at fusjonen skal gå i boks som planlagt. Forhandlingene er i en tidlig fase, men det er god stemning mellom institusjonene. Bakgrunnen til fusjonen er først og fremst vedtaket i Stortinget om strukturreformen som blir sett på som det viktigste formelle grunnlaget for arbeidet. Det kom også en bestilling fra et annet hold.

– Bestillingen fra politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet fikk vi i mai 2014, der det ble helt tydelig at en ønsket seg færre institusjoner og at færre institusjoner skal ha faglige fullmakter, forklarer Søgnen.

Digitalisering er noe som fokuseres hardt på, og han mener at mye av fremtiden ligger ved hjelp av digitalt verktøy. Fusjonen vil ha en omfattende satsing på digitaliseringen. Han forklarer at han ser minst to viktige grunner. Geografien på den nye institusjonen er en av grunnene, det blir som kjent en flercampus-institusjon, og den kommende nye høgskolen må takle at det er til dels store avstander mellom campusene. Grunn nummer to er digitalisering i seg selv.

– Vi går inn i tid der digitalisering vil bety mer, der undervisningsformene vil bli preget av digitaliseringen i mye større grad enn vi er vandt til før. Digital eksamen også videre, sier Søgnen.

Studentene vil bli tatt vare på

Leder ved Studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen, Fredrik Bødtker, har en viktig rolle for studentene. Han skal ivareta studentene sin interesse i arbeidet. For Bødtker sin del har det vært viktig å være med fra starten av. Allerede da beskjeden fra Kunnskapsdepartementet kom om at HiB, HSH og HiSF skulle se nærmere på fusjon, var det første han gjorde å ta en telefon. Samtalene  var med dem som satt som ledere ved Studentparlamentet ved HSH og HiSF. Studentparlamentslederne fra de tre institusjonene begynte allerede arbeidet høsten 2015, og fra november 2015 skrev de en rapport som gikk i detalj om studentdemokratiet, om velferdstilbudene og faglige og sosiale organisasjoner ved høgskolene.

– Det arbeidet som vi har lagt ned der, og den rapporten kan vi nå bruke videre inn i forhandlingsarbeidet, og finne de beste modellene for hvordan en eventuell fusjon vil påvirke studentene, forklarer Bødtker

Hva er en fusjon?

Det at HiB, HSH og HiSF går inn i fusjonsforhandlinger, vil si at de nå jobber mot et samarbeid om en felles institusjon. Dersom det blir enighet i forhandlingene vil det gjøre at Vestlandet blir markert på kartet når det gjelder utdanning. Det er fire faser i sammenslåingen. Institusjonene er nå i fase to, som er forhandlingfasen, og som også blir sett på som den viktigste og mest krevende fasen. På hjemmesiden til fusjonarbeidet står det at forhandlingsfasen vil vare fram til sammenslåing eventuelt blir vedtatt i kongelig resolusjon i midten av juni(http://fusjonsinfo.no/2016/03/11/fusjonsforhandlingar-i-gong/#more-458). Det viktigste arbeidet i denne fasen blir at man skal jobbe frem en felles plattform som kan gi et vedtak. Hvis det blir vedtak om sammenslåing begynner arbeidet om nærmere detaljer og grunnlag for den nye institusjonen som skal være klar til 1/1/2017.

Kommentarer