This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) er en jihadistiak militantgruppe. Gruppen kan muligens være en av de mest velorganiserte terrorgruppene som noen gang har funnet sted. Med sine antatte 31 500 krigere og  formue på rundt 12 milliarder kroner.

2003 – 2010 

Operation Iraqi freedom, var en USA ledet operasjon som startet i 2003. Dette var en aksjon for å avsette den Irakiske diktatoren Saddam Hussein. I kjølevannet av situasjonen formet det seg en opprørsgruppe mer brutal enn noen andre. Gruppen ble stiftet av islamisten Abu Musab al-Zarqawi og het al-Qaeda i Irak. Da al-Zarqawi i 2006 ble drept av et amerikansk luftangrep, sluttet gruppen seg sammen med andre opprørsgrupper rundt om i landet og danner ISI, den islamske staten i Irak.

Den irakiske teologen Abu Bakr Al-Baghdadi trer i 2010 inn i rollen som leder for gruppen og senere utnevner seg som kalif.

2011 – 2014

USA trekker seg ut av Irak og den arabiske våren var i gang for fult rundt om i Midtøsten. I Syria gjør store deler av befolkningen opprør mot Assad-regimet. ISI støtter de islamistiske opprørsgruppene med krigere og våpen. Og den stadig voksende terrorgruppen omdøper seg selv til den islamske stat i Irak og Levanten, ISIL.

I juni 2014 ble grensen til Syria krysset og ISIL okkuperte ¼ av Syria. Fra denne stund blir gruppen omtalt som ISIS, den islamske stat i Irak og Syria, av media. Men ønsker selv å bli omtalt som IS.

2014 – ?

Fra og med 2014 har gruppen ødelagt flere muslimske og kristne minnesmerker rundt om i  sine okkuperte områder. Det kristne mindretallet tvinges til betale ekstra skatt til staten eller å konvertere til islam.

Da ISIS den 19 august 2014 henretter den amerikanske journalisten James Foley, sender USA et nytt luftangrep mot terrorgruppen. Angrepet svekker ISIS så kraftig og de mister store deler av sine okkuperte områder. Som et svar på USA sine handlinger har ISIS begått terrorangrep rundt om i verden.

I dag anslås det at gruppen har mistet nærmere 40 prosent av territoriet sitt, men konfliktene i Syria har drevet nærmere 12 millioner mennesker på flukt.

Mange land bidrar i kampen mot ISIS, men det kan være lenge til man finner en løsning på konflikten.

Kommentarer