This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Etter det nylig kom frem at det var forsvunnet enorme summer fra privathøyskolen Westerdals, ønsker Arbeiderpartiet å hindre statstøtte til kommersielle skoler. Høyres gruppeleder i fylkestinget, Tom-Christer Nilsen mener dette er unødvendig.

Loven tilsier at intustisjoner som mottar statstilskudd ikke kan gi økonomisk utbytte eller overføre overskudd til eier. Overskuddet fra en statstøttet privatskole skal brukes til studentenes beste. Brudd på dette har forekommet på flere skoler, og har resultert i diskusjon i Arbeiderpartiet om hvorvidt det må gjøres noen tiltak.

Må sette en fot i bakken

På grunnlag av at kommersielle eiere av skoler henter ut profitt til seg selv, ønsker Arbeiderpartiet noen endringer.

– Vi må sette en fot i bakken og innse at det systemet vi har nå ikke funker godt nok. Vi må gjøre det tilnærmet umulig å hente ut profitt på norske skoler, forteller Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Martin Henriksen.

En løsning de diskuterer er å omorganisere de kommersielle skolene til stiftelser slik at de er selveid.

– Det vil si at det ikke kan være andre eiere som igjen tar utbytte fra skolene, men at det må være organisert slik som for eksempel BI er i Norge. Der blir pengene faktisk brukt på elevene, forsetter Henriksen.

Arbeiderpartiet er langt ifra å ta en beslutning om saken, men de mener det må diskuteres.

Kontrollmekanismen fungerer

Høyre deler ikke samme tankegang som Arbeiderpartiet. Nilsen forteller at på grunn av statsstøtten får alle i Norge mulighet til å gå på den skolen de ønsker, også privatskole.

– Disse skolene gir et veldig verdifullt tilbud til elever. Det er ikke alle elever som passer innenfor det offentlige og det skal vi være veldig klar over, sier Nilsen.

Høyre mener systemet fungerer bra, med tanke på at de som har utnyttet systemet har blitt stoppet.

– Vi syns det selvfølgelig er dumt at slikt skjer, men det viser jo at kontrollmekanismer fungerer og at de som har gjort dette er blitt stoppet i tråd med regelverket, fortsetter Nilsen.

Han påpeker at det ikke er blitt gjort noen undersøkelser om alle pengene på offentlige skoler er blitt brukt riktig.

Konsekvensene for studenter

For studentene vil det ikke få noen negative konsekvenser ifølge Arbeiderpartiet, for hvis de kommersielle skolene omorganiseres slik at de er selveid vil det ikke ha noe å si for elevene. Det vil sørge for at pengene brukes på skolen.

– For studentene vil ikke dette ha noen konsekvenser i det hele tatt, men det vil ha konsekvenser for eierne, forteller Henriksen.

Høyre frykter at hvis vi sitter igjen med bare offentlige skoler, vil konkurransen som stimulerer pedagogisk utviklingsaktivitet i både offentlig og private skoler forsvinne.

– Vi tror at dette vil føre til at Norge blir fattigere demokratisk og pedagogisk med tanke på de tilbudene som idag gis til private skoler, utdyper Nilsen.

For Høyre er det viktig at elevene får velge mellom forskjellige tilbud.

Kommentarer