This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Dagen de fleste har lengtet etter, gruet seg til og gjort seg klar til er rett rundt hjørnet. Hvor kommer egentlig denne grusomme “høytiden” fra? Hvorfor har vi adoptert en slik tradisjon og hva er hensikten bak det?

Opprinnelse
Halloween kommer fra Irland og England, men kom til Norge som en kulturimpuls fra Amerika. Dagen feires nå overalt i vestlige deler av verden. I Norge fikk halloweenfeiringen et gjennombrudd på begynnelsen av 2000-tallet. Filmer og Tv-serier som introduserte halloweentradisjonen var en av de sterkeste påvirkningene.

Hva er grunnen for å kle seg ut?

Halloweenfeiringen stammer fra den katolske allehelgensdagen. Den har noen trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet den romerske festivalen for dødsguden Samhain. Den sterke dødssymbolikken i amerikansk halloweenfeiring med skjeletter, hodeskaller, flaggermus og teaterblod er inspirert av den meksikanske allehelgensfeiringen, de dødes dag.

Dette er da altså en dag hvor man hedrer de døde. Man skal kle seg ut i grusomme kostymer og prøve å skremme så mange som mulig, det var iallefall selve hensikten med feiringen. Nå til dags er det litt varierende karakterer å se under halloweenfeiringer. Selv om de fleste fortsatt liker å kle seg skummelt som for eksempel et monster, en zombie, en vampyr eller lignende, er det også mange som liker å mikse opp dagen ved å dra inn karakterer fra tegneserier, filmer, tv-serier og så videre.

Halloween = Inntekt

Man må så klart ikke se bort i fra at halloweenfeiring akkurat som julefeiring krever at folk setter av litt penger. Når man tenker seg om så er ikke julefeiringen i landet direkte knyttet til kristendommen, men heller knyttet til paganisme, en slags naturreligion som ikke har noen fellestrekk med verken kristendommen, islam eller jødedommen.

Etter at Coca Cola gjorde om den tyrkiske St.Nikolas og presenterte ham som en “idol”, en magisk mann fra nordpolen som delte ut gaver til barn over hele verden, gikk julen gjennom en transformasjon og en ny tradisjon ble født. Julen handlet nå om gaver, pynt og god mat. Dette skapte et stort spillerom for andre selskaper og det økte inntekten deres. Samme metode har mer eller mindre blitt gjort i forbindelse med Halloween.

Flere som er interessert i få feire hvert år

Daglig leder og eier av “Rubens Skattekammer” Ruben C. Roman nevner at det stadig er flere folk som er interesserte i halloweenfeiring enn før.

– Vi har lagt merke til at det stadig er flere som er giret på å feire. Hvert år er det en stigning på antall personer som kommer innom og kjøper seg halloweenkostymer, forteller han.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer