This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Nå kan det snart være slutt på å betale 80 kroner for å reise kollektivt hjem på nattestid. Det nye flertallet på fylkestinget ønsker å fjerne nattaksten på buss og bane i Hordaland. – Det kan bli dyrt, sier Høyre-politiker, Silja Ekeland Bjørkly.

– Nå går jeg.

Ordene tilhører Synne Omholt, og ble sagt i frustrasjon over at det ville koste henne 80 kroner å ta bybanen hjem til Danmarksplass natt til søndag. En natt værmelderne meldte om kraftig uvær. Flere vil nok kjenne seg igjen i Synne sin situasjon og det vekker bekymring blant posisjonen på fylkestinget at flere velger å gå hjem midt på natten i stedet for å benytte seg av kollektivtilbudet.

Må bedre tryggheten

– Når du kjøper månedskort, som for studenter koster 450 kroner, og en lørdag natt skal ta bybanen hjem, men det fortsatt koster 80 kroner, da er det alt for mange som velger å gå hjem. Det som skjer da, er at det blir skapt farlige situasjoner, forklarer fylkestingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Mari Klokkerstuen Kjellesvik.

Hun mener at trygghetsaspektet ved å fjerne nattaksten er så viktig at det må prioriteres selv om det kommer til å koste penger.

– Dette er noe som posisjonen, i form av tre store partier, har samlet seg om, og vi kommer til å jobbe hardt for å finne penger til å fjerne nattaksten, lover hun.

Høyrepolitiker og fylkestingsrepresentant, Silja Ekeland Bjørkly tror det kan bli vanskeligere sagt enn gjort.

– Nå er det sånn at fylkeskommunen finansierer kollektivtransport, veier, videregående skoler og alle budsjettene er sprengt slik vi ser det i dag. Vi ønsker idéelt sett mer penger til alle formål, det har vi ikke, og derfor ønsker vi ikke å prioritere det noen populært har kalt en “festtakst”.

Uenighet om økte kollektivpriser

Bjørkly ønsker å prioritere dem som reiser til og fra jobb og skole, fremfor dem som skal hjem fra fest. Som en følge av fylkeskommunens pressede budsjett, ser hun ikke noen mulighet for at nattaksten kan fjernes uten at det går på bekostning av de øvrige prisene på kollektivtransport.

– Beregninger så langt tyder på at det vil koste 12 millioner kroner å fjerne nattaksten. Det er ganske mye penger, og jeg antar de må ta de midlene ved å øke dagtaksten og månedskortene ytterligere.

Kjellesvik er uenig i at pengene må hentes ved å øke de øvrige prisene på kollektivtransport.

– Arbeiderpartiet, og samarbeidspartnerne våre, har gått kraftig ut med at vi vil ha en satsing på kollektivtilbud og priser. Det å ta bort nattaksten er en del av det, og vi har sagt at det ikke skal gå ut over de øvrige billettprisene, sier hun.

Arbeiderpartipolitikeren kan på det nåværende tidspunkt ikke si konkret hvor pengene skal hentes fra, men hinter om at det kan bli en reduksjon i budsjettet til utbygging av vei.

Kommentarer