This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

I disse dager blir Raff designuke holdt i Bergen for sjette gang. Da blir Bergen til utstillingslokale, mens det også holdes presentasjoner og workshoper. I år var tema Design Thinking, en metode for idéutvikling som tar for seg alle ledd av designprosessen. Vi tok også en tur til Cornerteateret der designere delte sine utfordringer i form av designeksorsime.

Et galleri av dimensjoner

I designuken blir mange av byens butikkvinduer og andre steder gjort om til utstillinger for norske designere og designfirma. Da kan man finne interessante møbler, lære om hvordan design gjennomføres og se et hus som flyter på vågen.

Starten på årets Raff var interiørmessen i Grieghallen 16. til 18. oktober. Der kunne publikum få inspirasjon til eget interiør og kjøpe hvis de fant noe interessant. Interiørmessen setter søkelyset på det folk flest tenker på når de hører design, nemlig motebaserte objekter. Årets Raff ville sitte søkelyset litt bredere.

– Design er jo et verb, forteller Petter Bergerud, arkitekt og professor i romdesign. Design er noe som gjøres, det er en prosess og ikke en egenskap som kun hører til moteverdenen.

Lyden av folk som snakker

Cornerteateret på Møhlenpris arrangerte sitt fjerde Pecha Kucha under designuken. Da fylte også arrangementet sin ettårsdag. Pecha Kucha er en form for presentasjon der designere har lov å vise 20 bilder som varer 20 sekunder hver, mens de forteller sine skrekkfortellinger fra designbransjen. Pecha Kucha kan også kalles en designereksorsisme.

– Med et slikt format må man følgje med i svingene og holde seg til manus, forteller Eirik Hitland Johannesen som til vanlig liker å klare seg uten manus til presentasjoner.

Pecha Kucha ble skapt av Astrid Klein og Mark Dytham i 2003 og ble gjennomført for første gang i Tokyo. Ordene er japanske og oversettes til lyden av folk som snakker eller chitchat. I dag arrangeres Pecha Kucha i over 800 byer over hele verden.

– Det vi gjør er å presse grensene

Hvert år skaper studenter fra Kunst- og designhøyskolen i Bergen en struktur av tre. Prosjektet ledes av Professor Petter Bergerud og presser grenser hvert år. Han presenterte prosjektet på Rom 8, KHiB sitt eget visningsrom. Naturlovene blir satt i praksis for å skape enorme strukturer som kan gjøre det vanskelig å forstå hvordan de holder seg hele.

– Vi går ikke hjem før vi vet at det er trygt, sier Bergerud om konstruksjonene.

Disse monolittene pleier å få oppmerksomhet. 2014 sitt prosjekt var en 24 meter lang trebro som spente seg over deler av vågen. Noen uttrykker tvil om strukturenes sikkerhet, men KHiB får dem vurdert av ingeniører, og alle har vært trygge så langt.

 

Kommentarer