This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Nylig feiret Egmont forlag at gullgutten Pondus har nådd sitt andre tiår på Verftet i Bergen, sammen med spesielle gjester og fans. Der ble suksessfortellingen om en veldig heterofil familiefar behørig feiret med musikk, taler og mye humor.

Pondus hadde sin spede start i avisen Vestnytt, der Frode Øverli også gjorde noen portrettegninger. Siden tegneserien fikk sterkt gjennomslag hos leserne og ble mer og mer populær økte Vestnytt etter hvert til å ha to striper hver lørdag. Om ikke lenge ble også større aviser interessert i stripen.

Veien derfra gikk fra avisstriper til det alle tegneserietegnere ønsker, nemlig eget blad som startet i 2000.

Et levende tegneserieunivers

– Nei, det kan ta noen år, sier Øverli når han spørres om når Frida, Pondusfamiliens smårolling skal fylle 20.

For i Pondusuniverset har det etter hvert skjedd noen forandringer. Jokke som har gått fra trygdesnyltende kvinnebedårer med varierende suksess til musikkforretningsdrivende familiefar. Pondus selv byttet jobb fra bussjåfør til bareier, den endringen skjedde samtidig som Øverli byttet forlag fra Schibsted til Egmont.

– Det er de to som minner meg mest om meg selv, forteller Øverli om seriens to mannlige hovedroller.

Om livene til karakterene forandrer seg er det stadig de samme temaene som dukker opp. Fotball, rock and roll og familieliv, med smakstilsetningene stygge damer, menn og kreative sjekkemetoder.

Hjelper neste generasjon

Under feiringen ble det også litt tid for andre tegneserier. Pondusprisen er en årlig prisutdeling som premierer én norsk tegneserieskaper hvert år med 100.000 kroner i tillegg til heder og ære, der målet er å oppmuntre for videre arbeid.

Årets vinner var Hanne Sigbjørnsen som lager tegneserien Tegnehanne. Tegneserien hennes som begynte i 2010 på egen nettside har nå også funnet veien til Aftenposten, og med Pondusprisen i lommen gjenstår det å se hvor veien går videre.

Tidligere vinner Børge Lund deltok på scenen med et tegneshow, der han poengterte noen av særegenhetene ved Øverli sin tegnestil. Lund har nå kommet ut med bok nummer to til sin egen serie Lunch. Tidligere på dagen var han på Nordli på galleriet for å signere boken.

Kommentarer