This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Bergen er attraktiv som studentby, og stadig flere flytter utenbys fra for å studere. Gledene er mange – både sosialt og faglig – og studenttilværelsen legger til rette for personlig utvikling på flere nivå. Ett av disse nivåene er det kulinariske som byr på både økonomiske og kreative utfordringer. Vi vil hjelpe litt på vei i jungelen av kjøkkenredskaper og tilbudsvarer. 

Planlegging står sentralt 

Det er ofte ikke de faste kostnadene og nødvendige husholdningsartiklene som står for størsteparten av utgiftene når det kommer til mat. Småkjøp og utskeielser har før en vet ordet av det vokst seg til en uventet stor utgiftspost. I tider med stram økonomi lønner det seg å legge inn maten som en egen post i månedsbudsjettet. Oversikt og kontroll er essensielt om man forventer å gå i pluss hver måned.

Heldigvis for oss som synes slik planlegging er utfordrende, finnes det hjelpemidler. Både på nett og telefon-applikasjoner finner man oversikt over ukentlige tilbud fra ulike dagligvarebutikker. Det kan kanskje virke tidkrevende, men å legge inn et par butikker på handlerunden kan være lønnsomt i lengden. Ulike forretninger har ulikt fokus, og prisene på for eksempel frukt og grønt kan variere mye.

Bor man i kollektiv, kan felles innkjøp være smart. Forutsatt at man har noenlunde like preferanser når det kommer til det kulinariske, kan man her gå sammen for å handle inn økonomipakninger. Porsjonsprisene blir lavere, og utgiftene likeså.

Kast mindre, spar mer 

Nordmenn kaster mat som aldri før. Store mengder matvarer som kunne vært brukt tidligere går i søppelet uten videre ettertanke. Her er det også noen kroner å spare. Som tidligere nevnt spiller planlegging en viktig rolle – også når det kommer til mengden mat man handler inn. Beregn porsjonsstørrelser slik at du kan bruke ingrediensene i flere retter.

Nå har også restaurantbransjen fått øynene opp for dette problemet. Enkelte kaféer i byen tilbyr blant annet nydelig pizza laget av matvarer butikkene har planlagt å kaste. Her kan man bidra til å gjøre en forskjell samtidig som man nyter å slippe kjøkkenprosessen en gang i blant.

Det skal være lov å kose seg litt, også på budsjett. Bergen byr på flere rimelige spisesteder av mangt slag, der blant annet Vin og Brød, Kafé Spesial og Zupperia stikker seg ut som soleklare favoritter. Tillater man seg et måltid ute i ny og ne, i alle fall til spesielle anledninger, letter presset fra matbudsjettets rammer og minsker sjansene for en spontan utskeielse.

En verden av vegetarmat

Grønnsakene skal ikke glemmes. Vi er neppe de første til å oppdage relativt stive priser på kjøttprodukter, og et par erstatninger er ikke å forakte. Mangfoldet av vegetarretter gir uendelige alternativer, både til tradisjonelle retter og nye oppdagelser.

Prosjektet “Meat Free Mondays” oppfordrer til å sette av hver mandag til vegetarisk kosthold for å redusere kjøttproduksjon og helseproblemer forbundet med inntak av kjøttprodukter. Prosjektet frontes av familien McCartney og er enda en god grunn til å legge inn en spennende vri på kostholdet.

Vi har tro på at man kan komme langt i jungelen av oppskrifter og matvarer selv om man styres av et stramt budsjett. Flere blogger og andre nettsteder for oppskrifter og næringshold står til tjeneste, og med litt øvelse vil matlagingen snart gå som en lek.

 

For mer informasjon om No Meat Monday, besøk

www.nomeatmonday.com

Kommentarer