This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Gatekunst har gått fra å bli sett på som vandalisme, til å bli regnet som verneverdig kunst. Den blir nå ofte hengt opp på veggen, både hjemme hos folk og også i gallerier. Gategalleriet i Bergen setter opp utstillingen ”Verneverdig vandalisme” med mål om å gjøre gatekunsten mer tilgjengelig for folk. Flere ulike kunstverk er samlet og kan dermed vise en dybde og bredde, samtidig som det gir innblikk i kunstformen.

Fra bunn til topp
Enkelte gatekunstverk ville før blitt fjernet og malt over. Nå er det derimot en ny tid for gatekunsten. Den er mer akseptert av publikum, men også av politikerne i Bergen. Kunstnerne får nå betalt for verkene sine, og kan bli hyret inn for å spraye eller male i offentlige rom.

– Vi har hatt som mål med utstillingen å gjøre gatekunsten mer tilgjengelig, slik at publikum får mer innblikk i kunstformen, og at kunstnerne får et sted å stille ut bildene, sier Christer Holm, innehaver av Gategalleriet.

Verk av kunstnere som Dolk, AFK, Joy og mange flere, henger nå i galleriet. De har vært med på å prege gatekunsten i Bergen. Etterhvert har de også inspirert andre kunstnere med sin stil og form, og de har fått internasjonal oppmerksomhet.

Bergen som hovedstad for gatekunsten
Grunnen til at utstillingen blir satt opp i Bergen, er som Holm sier, enkelt og greit fordi han selv kommer fra Bergen. Men det er også fordi Bergen kan sees på som hovedstaden for gatekunst i Norge.

– Gatekunsten er veldig sentral i Bergen. Vi bergensere kaller oss mye, men jeg tror det er rett at vi også kaller oss gatekunstens hovedstad, forteller Holm.

Man kan se gatekunst flere steder i byen, og selv om det kan være delte meninger ved kunstformen, som ved så mye annet, kan “den nye” gatekunsten appellere mer til folk. Holm legger også til at så lenge kunsten holder seg noenlunde ”fin” så blir den akseptert.

Gatekunstens virkemidler

Innenfor gatekunsten finner vi blant annet grafitti og stensil, der sistnevnte kan ta opptil 40 timer å lage. Å lage en mal er det som tar tid, mens sprayingen utenpå kan ta 5 minutter. Humor, farger og sleivspark mot samfunnet og politikken, er noe av det som går igjen i kunstformen.

– Dette er noe som gjør bildene mer konkret, og kanskje dermed mer folkelig. Jeg har fått veldig positive tilbakemeldinger. Folk kommer bort på gaten og sier at de likte utstillingen, sier Holm.

Holm legger også til at meningen er at en skal slippe å måtte planlegge når man skal ta seg en tur til utstillingen. Han ønsker at det skal være et åpent sted, med en åpen dialog, der folk kan komme innom når de ønsker. Enten man liker gatekunst, eller ikke.

Kommentarer