This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Under Sampolkonferansen 2015 stod problemstillingen kapitalisme på agendaen. Bant annet tidligere finansminister Kristin Halvorsen, stipendiat ved instituttet for samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole Ingar K. Haaland og lektor ved høyskolen i Bergen Thorstein Dahle var med å diskuterte samfunnsdebatten.

Fremtidens policymakere

Konferansen ble åpnet av foredragsholder Ingar Kyrkjebø Haaland, som snakket om økonomiske forskjeller. Et hovedfokus var hvordan arv og formue kan gi ulike muligheter for et menneske i et samfunn.

Haaland legger også vekt på historiske fakta både fra Europa og USA fra tidlig 1900-tallet til i dag. Han syntes det er viktig at studenter engasjerer seg i debatter som dette.

– Studenter er fremtidens policymakere, sier Ingar K. Haaland.

Enig, men samtidig uenig

For 16 gang på 30 år arrangerer masterstudentene ved Institutt for sammenliknende politikk (SAMPOL) ved universitet i Bergen, Sampolkonferansen. Arrangementet går ut på å sette søkelys på samfunnsspørsmål. Årets tema var kapitalisme: utfordringene ved økonomisk ulikhet i moderne demokratier.

Under konferansen var ett av temaene som stod sterkt hos deltakerne sammenhengen mellom sosiale og økonomiske muligheter mot arv og formue.

– Ingen kan velge hvor de blir født, hvem som er foreldre. Vi har i utgangspunkt rett til samme muligheter, sier Kristin Halvorsen.

– Å forsøke og skape en komplett resultatlikhet er en oppskrift på tyranni, motargumenterer Lars Peder Nordbakken under paneldebatten.

Jobbet i over ett år

Første dag på konferansen møtte rundt 100 mennesker opp og tallene forventes å stige i løpet av morgendagen legger leder for Sampolkonferansen Marielle Bjerke frem.

Arrangørene som også er SAMPOL masterstudenter, har stått på i over et år for å få dette til. Marielle syntes det er gøy at så mange fra salen følger med og viser engasjement under debatten.

– Det er et interessant og dagsaktuelt tema, spesielt er det viktig å ha med seg videre i livet. Konferansen er I tillegg med å å knytte opp mot arbeidslivet, uttaler masterstudenten.

Kommentarer