This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Mange studenter bruker datamaskin under forelesning for å kunne notere underveis. Det er likevel lett å bli ukonsentrert i løpet av 45 minutter, og dermed ender mange opp på sosiale medier for å slappe av.

Bruken av pc eller nettbrett på forelesning er økende, det er lett å se om man sammenligner antallet studenter som benytter seg av slike under forelesning. Det å bruke slike maskiner er et tveegget sverd: De kan være uvurderlige når det gjelder å kunne notere raskt, men det er lett å ta seg i å være på internett når du ikke bør være der. Slik kan databruken gå ut over konsentrasjonen, som ellers ville vært rettet mot foreleser.

Jeg trenger noen pauser

Flere studenter som BSTV tok kontakt med ville ikke oppgi navnet sitt, men uttrykte sterk misnøye når det gjelder de pedagogiske evnene til enkelte av foreleserne ved Universitetet i Bergen. Karl Sveingung Vikne Knutsen forteller hva han mener om bruk av datamaskin under forelesning.
– Enkelte av foreleserne her på universitetet kunne fått en stein til å sovne. De mangler de retoriske kunnskapene for å kunne undervise, det gjør at forelesningene er kjedelige, og til tider søvndyssende. Jeg er ikke en av dem som bruker pc, men til gjengjeld har jeg sovnet en del ganger under forelesningen, fordi jeg trenger noen pauser. Hadde jeg brukt datamaskin, så hadde jeg nok heller vært på sosiale medier og nettaviser, isteden for å sove i timen.

– Det er som å leke katt og mus

Dag Olav Larsen er både professor på Høyskolen i Bergen, og lærer ved St. Paul gymnas. Han merker at studentene ikke er like ille som ungdommene.
– Det er mye mer utbredt konsentrasjonsvansker og sosial mediebruk i timene på videregående enn på universitet og høyskolen. Jeg tror at det kommer av at studentene vil være på forelesningen, og den er ikke obligatorisk. Så det er ikke noe man er forpliktet til å møte på, men så har man den skumle eksamenen som venter. Den kommer uten nåde, og da er det best å ha fulgt med i timene.

Databruk eller ikke databruk

Flere av studentene som vi tok kontakt med fortalte at de er usikker på om de vil bruke pc under forelesningen, grunnet hvor enkelt det er å bare henge på sosiale medier og nettaviser hele forelesningen. Det er fremdeles noen som mener at penn og papir fungerer best. Studenter leser ingen nettaviser om de skriver med penn og papir. Men til gjengjeld kan det være at man ikke klarer å skrive like fort som foreleseren snakker.

Kommentarer