This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Onsdag ble Universitetsaulaen åpnet, og dagen etter kunngjorde kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) at Universitetet får førti millioner kroner i startbevilgning til gjenåpningen av Naturhistorisk Museum.

Universitetsrektor Dag Rune Olsen var naturligvis veldig fornøyd med tildelingen.

– Det er vi fantastisk glad for. Det betyr at vi om noen år vil kunne åpne samlingen for skolebarn og andre interesserte, forteller rektoren.

Olsen mener at universitetet har flere oppgaver enn bare å utdanne, undervise og forske.

– Vi skal være en kulturinstitusjon og drive med formidling. Et universitetsmuseum er en kjempeviktig del av nettopp den oppgaven, mener han.

Han legger også til at man kan forvente at arbeidet kommer til å holde seg innenfor de rammene som er satt.

– Det er Statsbygg som skal utføre arbeidet, og de har tidligere holdt seg innenfor rammene både når det gjelder tid og når det gjelder kroner i arbeidet med aulaen, sier Olsen.

Både tidligere og nye utstillinger

Rektoren forteller videre at de store samlingene er stuet bort i haller fordi det ikke ville vært forsvarlig å ha dem i de eksisterende museumsbygningene.

– Det var fuktighet og slike ting som gjorde at vi ikke kunne fortsette med dette, forteller han.

Museumsdirektør Henrik von Achen forteller at man er godt fornøyd med summen man har fått tildelt, men sier samtidig at man må forvente utgifter for å skaffe nye utstillinger.

– Vi ønsker å skape nye, spennende utstillinger, sier von Achen.

Museumsdirektøren ønsker også at folk samtidig skal kunne kjenne seg igjen i det man fant på Dyremuseet.

– Publikum skal også få presentert den nyeste forskningen, og de skal bli invitert inn til samtaler og drøfting. Moderne museer snakker ikke bare til folk, de snakker med folk, påpeker direktøren.

Stengt siden 2013

Naturhistorisk Museum har vært stengt siden 2013. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er tydelig på at man må få åpnet museet igjen raskest mulig.

– Det kan ikke fortsette sånn, man er nødt til å komme i gang, sier Røe Isaksen.

Han forteller at en av grunnene til at det har tatt tid å få åpnet museet igjen, har vært at det har foregått andre prosjekter.

– Man visste at aulaen skulle prioriteres først, og så skulle universitetsmuseet komme etterpå, sier høyrepolitikeren som samtidig innrømmer at man tidligere ikke har prioritert museet grunnet andre tiltak som slåss om penger.

– Men i høst har vi endelig bevilget pengene, og det var på tide, medgir kunnskapsministeren.

Røe Isaksen mener at det er et ikonisk bygg som nå skal gjenåpnes.

– Jeg håper at man både  får pakket ut hvalskjelettet og åpnet museet så raskt som mulig, slik at barn og voksne og alle andre i Bergen kan nyte museet, sier ministeren, som gjerne kommer tilbake ved selve åpningen, dersom han fortsatt er minister.

Kommentarer