This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2


For de nye studentene i Bergen, er én SiB-bolig delt på 24 studenter. Dekningsgraden for alle studenten i Bergen er på mellom 12 og 13%.

Per i dag er det kun 4396 studentboliger som leies ut av Studentsamskipnaden i Bergen (SiB). Det er for få i forhold til antallet studenter i Bergen, som i år har oversteget 30.000. Dermed er det flere tusen på venteliste for å få bolig via SiB, og disse må da leie på privatmarkedet til en høyere pris. Siden prisforskjellen mellom en SiB-bolig og en privat sådan ligger på mellom 2000 og 4000pr måned, blir ofte budsjettet meget stramt, og studentene må da skaffe seg en deltidsjobb utenfor studiene som opptar tiden.

Dekningsgrad på 13%

I følge SiB har de et mål om en dekningsgrad på studentboliger på 30% innen 2025, som i dag ligger på under halvparten. Når man går inn på SiB.no, kan man lese at SiB har pr i dag, 4396 boligenheter i Bergen og omegn. Dermed har SiB kun leilighet for mellom 12-13% av studentmassen. Det tilsier at boligmarkedet blir meget hett, og leieprisene øker.

Bergen dårligst på dekning

Av de tre største byene i Norge: Oslo, Bergen og Trondheim, kommer Bergen dårligst ut når det gjelder boligdekning til studentene. Dette gjelder både for de nye studentene og for de mer erfarne. Av de nye studentene er det bare en av tjuefire som får tak i en studenthybel, det tilsvarer en dekningsgrad på 4,2%. Det betyr at av 7100 nye studenter i byen, får bare i underkant av 300 et sted å bo. Dermed blir leiemarkedet fort inntektgivende når man setter prisene ganske mye opp, og studentene likevel må komme på visning.

Få partier har mål om flere hybler

Det er kun Rødt og Sosialistisk Venstreparti som har tallfestet hvor mange nye studentboligier de ønsker, mens Venstre og Høyre som eneste partier på borgerlig side er de eneste som skriver at de ønsker flere, uten å spesifisere hvor mange. I motsetning kommer Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, som ikke nevner studenthybler i sine respektive valgprogrammer.
Av de øvrige partiene har de dette i sine programmer:

Senterpartiet ønsker at flesteparten av nye studentboliger tilfaller Bergen.

Arbeiderpartiet vil fremskaffe flere tomter til bygging av studentboliger.

Miljøpartiet de Grønne vil sette av arealer til studenthybler.

Feministisk Initiativ og Demokratene nevner ikke studenthybler i sine partiprogrammer.

Kommentarer