This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Trappene ved Johanneskirken ble gjenåpnet denne uken, men ikke for alle. – Bergen Kommune har visst glemt de funksjonshemmede, roper en av demostrantene. 

Oddny Irene Miljeteig var en av appelantene som var tilstede på demonstrasjonen “Bergen er for alle”. Miljeteig brukte ikke lange tiden før hun fant frem kruttet.

– Dette må aldri skje igjen, aldri mer skal de med funksjonshemning glemmes. Dette kunne aldri ha skjedd med en annen gruppe mennesker, dersom saken var at ingen menn eller kvinner kunne bruke trappen, hadde vi aldri gjennomført noe slikt, sier Miljeteig.

Oppfordrer til boikott

Alexander Pettersen er student ved Universitetet i Bergen, og sitter i rullestol. Han oppfordrer til boikott av trappene.

– Jeg mener at dette er et godt tidspunkt å vise Bergen Kommune at byen skal være for alle. Trappene ble ikke bare restaurert som en oppgang, men også som en samlingsplass. Slik jeg ser det ekskluderer Bergen Kommune alle oss som sitter i rullestol. Dersom man hadde gjort byen universell utformet slik at ingen med funksjonshemning ville hatt noen vansker, ville de per definisjon ikke vært funksjonshemmet, sier Pettersen.

Trapper er ikke for rullestolbrukere

Flere som BSTV tok kontakt med forstår ikke hvorfor demonstrasjonen tok plass.

–Bergen Kommune gjorde akkurat det de skulle gjøre. De restaurerte trappene opp mot Johanneskirken, og samtidig lagde de en fin samlingsplass. Dersom rullestolbrukere skulle benttet seg av trappen måtte man restaurert det på en helt annen måte, enten med rullestol-heis eller med mange mindre svinger. Ingen av alternativene hadde vært spesielt hensiktsmessig, trapper er ikke for rullestolbrukere, sier noen av de oppmøtte.

Bergen Kommune har brutt loven

I følge Diskriminering- og tilgjengelighetsloven som kom i 2009,  skal alle nye konstruksjoner og bygninger være universelt utformet. I denne saken har Bergen Kommune som sto for restaureringen av trappene brutt loven, ved å “glemme” de funksjonshemmede i byggeprosjektet. BSTV fikk ikke noen kommentar fra verken Bergen Kommune eller bystyret da vi tok kontakt.

Kommentarer