This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

«Alt eg ville var å bli heterofil» er tittelen på et innlegg skrevet i Bergens tidende den 7. mai 2015. Teksten tar for seg utfordringene en jente har hatt med å være kristen og lesbisk. Hun skriver om de psykiske belastningene og de negativene holdningene fra dem rundt henne. Blant dem som mente at kjærlighet bare skal deles mellom mann og kvinne, var hennes egen familie.

Resultatet av dette var at hun måtte ta avstand fra kristendommen for å kunne akseptere seg selv, og hun stiller dermed spørsmål til om det er dette kirken ønsker.

Lederen i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Daniel Mekki, bekrefter at mange sliter med en lignende problemstilling som ble skrevet om i Bt. Til tross for at Norge er et av verdens beste land å være homofil, så henger fortsatt kirken igjen. Men dette gjelder ikke alle. Dermed er kirken todelt i spørsmålet om homofili, og man vil finne prester som er både for og imot å leve i et homofilt samliv.

Frem til nå har det ikke eksistert en vigselsordning for to personer av samme kjønn. Dermed er det fortsatt ikke mulig for et homofilt par å gifte seg i kirken. Det som derimot er mulig, er at en prest kan gi en forbønn i forbindelse med borgerlig inngått ekteskap. Dette er foreløbig det nærmeste man kommer homofilt ekteskap inngått i kirken, og det er stadig flere prester som ønsker å være med på en slik ordning.

Åpen kirkegruppe for lesbiske og homofile har laget en liste over prester som ønsker å legge til rette for forbønnshandlinger. Dette er et tiltak for å gjøre det enklere for homofile å be om en slik forbønn. Mange har tidligere kviet seg for dette, i frykt for å få et negativt svar fra presten. I skrivende stund står det 237 prester på listen, hvorav 10 av dem bor i Bergen.

Er homofili en synd hvis man er kristen?

Studenprest, Marie Grindheim, er blant dem som står på Åpen kirkegruppes liste. Hun ser ikke på homofili eller det å leve i et homofilt samliv som en synd. Samtidig tror hun at det kan være tilfeldigheter som gjør at ikke flere prester står på denne listen, ettersom at hun har inntrykk av at stadig flere deler hennes syn.

I den mer konservative kirkefløien finner man Sverre Langeland. Han avstår fra å holde forbønn for homofile par, og mener dermed at et seksuelt samliv bør være mellom mann og kvinne. Langeland var blant de fire teologene som initiativ til å starte gruppen Carissimi. Dette er en gruppe prester som vil ha retten til å avstå fra gudstjenestefellesskap med biskoper som har godtatt homofilt samliv. I samtale med BSTV er han tydelig på sitt standpunkt, men mener at det er nyansert, og at det kan være vanskelig for andre å forstå. Han mener normene i dagens samfunn ikke nødvendigvis gjenspeiler holdningene i kirken. Han fokuserer på at samlivet i følge bibelen skal føre til reproduksjon, noe som ikke vil være mulig mellom to med samme kjønn.

 

Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV?

Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no

Kommentarer