This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Ved NITO sitt kræsjkurs i kjemi tok vi foreleseren til side for å spørre han om grønn kjemi og kjemiens fremtid. Han hadde flere gode råd til studentene. 

Fredag 15. mai arrangerte NITO-studentene kræsjkurs i kjemi på Høyskolen i Bergen. NITO-studentene er studentgrenen til Norsk Ingeniør- og Teknologiorganisasjon, Norges største ingeniørorganisasjon. Kurset ble holdt av Jarle Sidney Diesen som er førsteamanuensis på Høyskolen ved institutt for bio- og kjemingeriørfag. Han foreleser til vanlig i grønn kjemi og organisk kjemi, men har også blitt kjent utenfor forskningsmiljøet gjennom kjemishow der han bruker eksperimenter for å vise frem kjemiske reaksjoner. Diesen frister med ny fremvisning på studentsenteret ved forskningsdagene til høsten.

Grønn kjemi

Grønn kjemi oppstod som felt på tidlig nittitall, og i 1995 opprettet Bill Clinton «Green Chemistry Award» som deles ut hvert år til bedrifter og forskningsmiljøer som skaper mer miljøvennlige produksjonsløsninger. Det er en filosofi om hvordan kjemi bør gjøre produksjon så miljøvennlig som mulig og heller gjøre slik at miljøskadelige stoffer aldri blir skapt, heller enn å fjerne dem i ettertid.

Den grønne kjemien bygger på tolv prinsipper som er fremsatt av en amerikaner Paul Anastas, disse tolv prinsippene beskriver hvordan man skal minimere avfall innen kjemi.

– Det er viktig å utdanne unge mennesker innen miljøkjemi slik at vi kan være med å bidra til et bærekraftig samfunn, sier Safina de Klerk, regionansvarlig vest for NITO-studentene.

Kræsjkurs for medlemmene

Kræsjkurset var tilgjengelig for studenter som er medlem av NITO-student. De arrangerer også kræsjkurs i matte, fysikk og programmering.

– Det er absolutt viktig at vi kan tilby kurs innen kjemi, spesielt miljøvennlig grønn kjemi ovenfor alle studenter som ønsker å ha et kurs innenfor det, forteller De Klerk.

 

Kommentarer