This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

– Hvis du innerst inne alltid har følt at du ikke passer helt inn, så les litt om høysensitivitet, sier Irene Kingswick, generalsekretær i Rådgivning om Spiseforstyrrelser (ROS).

Lørdag 14.mars arrangerte ROS et foredrag på Litteraturhuset med tema “Fra Høysensitivitet til sykdom”.

Athina Delskov, formann for den danske HSP organisasjonen, Highly Sensitive Persons, sier at høysensitivitet en medfødt tilstand. Hun var også en av fordragsholderene der.

– Høysensitivitet er ikke noe man har, men noe man er. Det er verken en diagnose, sykdom, eller en lidelse, men et personlighetstrekk. Det handler om at noen er mer sensitiv enn andre, og blir lettere beveget og mottakelig for ulike sanseinntrykk, som lukt, lyd, lys og syn, sier Delskov.

I følge henne er man som person også mer empatisk, omsorgsfull, rettferdig og kjærlig, og man kan kjenne på andres humør. Man kan også være veldig kreativ og kunstnerisk i uttrykket.

Det finnes flere høysensitive
– Tilstanden viser at ca 15-20% er høysensitive, og det er mange som ikke vet at de er høysensitive, sier Irene Kingswick.

En av grunnene til at ROS valgte å arrangere dette, var at de ville spre budskapet om at det finnes.
Kingswick sier at flere av brukerene i ROS er høysensitive, og at det finnes sammenhenger mellom mat, spiseforstyrrelser og høysensitivitet. Mat er en slags stimuli for kroppen og forsterker høysensitiviteten.

Flere høysensitive har behov for alenetid
Å være introvert, handler om å samle energi når man er alene. Å være ekstrovert handler om å samle energi når man er sammen med andre mennesker. Delskov sier i sitt foredrag at statistikken viser at 70% av høysensitive er introverte, mens 30% er ekstroverte. Hun forteller også at man tenker mye mer, trenger å forstå ting, og man har en livlig fantasi og er iderik.

Alle er forskjellige
– Ikke alle har samme stimuli, eller sanser det samme i samme grad. Noen reagerer mer på lukt, mens andre reagerer kanskje mer på lyd, sier Kingswick.

Hun sier også at selv om man sanser mer enn andre, så betyr ikke det at man er mer sårbar. Sensitivitet er ikke det samme som sårbarhet. Delskov sier at noen er mer ømfintlige, mens andre er mer robuste, og at omgivelser og oppvekst spiller en viktig rolle, og kan påvirke.

Ulike måter å teste seg for dette
For å teste seg for dette, forteller både Delskov og Kingswick at det finnes ulike hjemmesider der man kan lese om tilstanden, og man kan finne ulike tester på nettet man kan ta.

Delskov sier at man kan ikke holde opp med å være sensitiv, men man kan tilrettelegge livet sitt slik at man opplever mindre av ulempene ved dette, og heller ta til seg fordelene.

Kingswick sier at det er viktig å bli bevisst på det, forstå seg selv, sin personlighet og sine behov.
Noen av det beste rådene ROS vil gi, er at man lærer seg å forstå hvorfor man er som man er, og hvorfor man reagerer på den måten man gjør.

 

Kommentarer