This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=4&feed=rss2

26 år gamle Jonas Aslaksen fra Åmli har gjort stor suksess under artistnavnet Jonas Alaska. Med melankolske toner og kritikerroste tekster har han tatt Norge med storm. Vi snakket med musikeren om den nye plata Younger, og tilværelsen som Norges egne Bob Dylan.

Etter å ha gitt ut to akustiske albumer til strålende kritikker, gikk Alaska en litt annen vei med sitt nye album.

– Plata er egentlig basert på en låt jeg skrev med el-gitar i 2010, inspirert av filmen Fucking Åmål, sier Alaska.

Låten het She’s not one of them, og den passet ikke inn på hverken første- eller andreplata. Da tok han saken i egne hender, og lagde Younger, et album med en elektrisk sound som skiller seg fra hans tidligere arbeid.

Tenåringstrøbbel

Temaet for Younger er tenåringstrøbbel, men plata er ikke spesielt selvbiografisk. Målet var, ifølge Alaska, å skape en stemning som både han selv og andre vil kunne kjenne seg igjen i. Temaer som usikkerhet, fremmedfølelse, pompøs kjærlighet og pubertal håpløshet går igjen, men selv var Jonas slettes ikke et utskudd i tenårene.

– Jeg var nok egentlig ganske sentral i klassen på ungdomsskolen. Jeg skatet masse og spilte i rockeband, sier sørlendingen, som etterhvert ble mer interessert i kunst, og valgte tegnelinja på videregående.

Fra Trøndelag til Liverpool

Først som nittenåring begynte Jonas Alaska å skrive egne låter, og han skjønte raskt at dette var noe han ville drive med.

– Jeg var lei av tegning, og synes det var spennende å jobbe med andre typer kunst. Jeg var ikke så selvsikker på akkurat låtskrivingen, men så deltok jeg på åpen scene på folkehøgskolen jeg gikk på. Da fikk jeg masse bra respons, og bestemte meg for å satse, sier han.

Den unge artisten gikk fra kunstlinja på Trøndertun folkehøgskole, til Paul McCartneys stjerneskole, Liverpool Institute for Performing Arts. Der møtte han de to andre nordmennene Mikhael Paskalev og Billie Van. De lærte av hverandre. Jonas fant seg selv musikalsk, da han kom tilbake til Norge tok det ikke lang tid før hans første album kom ut til strålende kritikker og stjerneskuddstempel.

– Tenker mest på meg selv

Selv om debutalbumet kom ut for snart fire år siden, har ikke Alaska blitt helt vant til kjendistilværelsen.

– Jeg tror ikke egentlig det går an å venne seg til. Det er kanskje bare meg, men jeg får litt noia av å tenke at folk ser meg hele tiden. Jeg kan ikke være anonym. Men jeg synes jo det er gøy også, innrømmer artisten.

Mange har et nært emosjonelt forhold til Jonas Alaska, og han har fått mange til å gråte gjennom sin karriere. Alaska er glad for å kunne nå ut til og berøre publikummet sitt, men tenker ikke noe særlig over hvilken effekt musikken hans har når han skriver den.

– Jeg tenker mest på meg selv når jeg skriver. Så ser jeg etterpå om det funker.

Skal vi tro kritikerne og de hundretalls publikummerne som kom for å se på sørlendingen på ungdomshuset 1880 og Det Akademiske kvarter fredag kveld, så funker det definitivt.

 

 

Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV?
Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no

Kommentarer