This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

HiB har den siste tiden fått mye kritikk for mangel på leseplasser. Det er det gode grunner til.

På HiB er det 200 ordinære leseplasser, men over  6000 studenter totalt. Det resulterer at i perioder hvor det mange som skal på undervisning eller studiegrupper samtidig, blir ofte det fort kamp om plassene. Da BSTV spurte studentene hva de mener om situasjonen var det disse svarene som kom frem:

– De leseplassene vi har er for få og altfor bråkete, da klarer jeg ikke å konsentrere meg skikkelig, selv biblioteket er ofte meget støyete. Svarte en ung student.

– Det er mulig booke rom to dager i forveien, men det er meget tungvindt og man har det bare for maks tre timer, jeg vet jo ikke hvor lenge jeg skal være der.

– Når det er èn plass for hver 30. student, da er det noe som er gale.

SPHiB jobber med løsning 

BSTV intervjuet Fredrik Bødtker, tillitsvalgt i Studentparlamentet ved HiB. På spørsmål om det er plassmangler svarte han tydelig:

– Planleggingen for Kronstad begynte i 2003, men til Kronstad åpnet brukte de fremdeles tallene fra 2002, forklarer han.

Bødtker forklarer videre at det er blitt vedtatt et forslag i Arbeidsutvalget (AU) til  Studentparlamentet ved HiB om å få flere leseplasser. I AU sitt nye program står det blant annet: ” Jobbe aktivt opp mot administrasjonen og ledelsen for å åpne alle passende rom for lesing når de ikke benyttes til annen aktivitet”.

– Det er rart at det i dag står tomme klasserom som kunne blitt brukt til lesing, når studentene må lese hjemme, sier han avslutningsvis.

Direktøren svarer på kritikken

– Vi kan forstå at dette er ett problem for en del av studentmassen, derfor er vi i god dialog med Studentparlamentet om å utnytte Kronstad til sitt fulle potensiale. Ved å kunne bruke tomme klasserom som en midlertidig løsning kan vi unngå at studentene føler at de ikke kan lese på skolen. Men en ting som er viktig å ta med her, er at vi har 200 ordinære leseplasser,men bygget er fullt av steder hvor man kan lese i fred og ro, forklarer direktør, Audun Rivedal.

– Det er flere grunner til at bygget ikke har så mange leseplasser: for det første ble tall fra 2002 lagt inn, da vi begynte planleggingen. På det tidspunktet var det ca 4400 studenter, og vi hadde ikke så mange som tok Master-utdanning. Problemet oppsto da vi begynte inntaket på Master-studentene.

Sjeldent at alle er der på en gang

I dag er det èn ordinær leseplass pr 30.student på HiB, Rivedal forklarer hvorfor det er slik.

– Det er blant annet grunnet at vi de siste årene har fått mange flere Master-studenter enn det vi hadde sett for oss, samtidig som antallet studenter her på HiB, har økt også på Bachelor-nivå. En annen viktig grunn er at de tallene som ble brukt når man skulle planlegge leseplassene på Kronstad, var at man hentet tallene fra 2002. Men, en meget viktig ting å ta med i regnestyket er at det er meget sjeldent det er 6-7000 studenter på Kronstad på samme tid.

Rivedal kommenterte også planen til SPHiB om å bruke tomme klasserom som leseplasser.

–Vi åpne for å benytte oss av tomme klasserom, slik at studentene får et sted å lese. Men det vi har merket i løpet av de siste årene er at studentene ofte velger å finne løsninger selv.

Kommentarer