This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Sundance film festival  har blitt til et velkjent varemerke i filmindustrien. Filmentusiaster strømmer fra hele verden for å se film, delta i debatter og kanskje for å få med seg litt av de tingene som sponsorene deler ut gratis. Det finnes mange filmfestivaler å velge mellom, så hvorfor er det så mange som flokker til en liten skiby hvor flesteparten av innbyggerne er mormoner?

Filmfestival for alle

Sundance har bitt et stort varenavn innen film. Det velkjennte godkjenningssymbolet med palmegrener har blitt en ære for filmer å stemple på sine filmplakater. Store filmer son Whiplash, Boyhood, Reservoir Dogs, Beasts of the Southern Wild og Little Miss Sunshine debuterte alle på festivalen. Navnet på festivalen kommer fra Butch Cassedy and the Sundance Kid som grunnleggeren Robert Redford hadde sitt filmgjennombrudd i. Den heter altså ikke Sundance fordi det er varmt.

Festivalen finner sted i lille Park City, Utah med rundt syv tusen innbyggere. Det at byen er så liten fører til en intimitet blant industrifolk og det generelle publikum. Man omringes av kjente ansikt og navn, stemingen rundt festivalen er en av kreativitet og spenning. Noen ansikt ser man oftere enn andre. James Franco ser man nesten hver dag, og det er nok grunnen til at festivalen har fått kallenavnet Francofest. Robert Redford ser man derimot sjeldnere.

Konkurransefilmene

Spillefilmene under festivalen er delt inn i fem  konkurransekategorier. Her finner man U.S Dramatic, World Dramatic, U.S Documentary, World Documentary  og Next. Nextkategorien er filmer som skal “forme en ny bølge av amerikansk film”. En film som utpekte seg spesielt i denne kategorien var Josh Mond’s debutfilm; James White. Denne filmen følger en ung og uvøren New Yorker som strever med å håntere et destruktivt liv og død i familien. Filmen er en nydelig debutfilm av en regissør som har kommet ut av The Sundance Labs.

Andre filmer som både vant priser og var populære blant publikum var Me, Earl and the Dying Girl, The Diary of a Teenage Girl, The Stanford Prison Experiment og Dope. Sundance har fått skryt for at de har godt mangfold, hvor prosentandelen av kvinnelige regissører er rundt 30 prosent, langt over gjennomsnittet i Hollywood. Dette er reflektert i de filmene som var populære.

– It’s exiting to watch films where they care about the craft of filmmaking and storytelling and not necessarily following standard Hollywood narrative conventions. For me the festival is about celebrating good film rather than just successful film, said Ben Benjamin

Kortfilm

En annen del av konkurranseprogrammet er kortfilmprogrammet. Her vises det alt fra fiksjon til kort-dokumentaer. Legnde og innhold er varierende og det samme er underholdningsverdien. En kortfilm som fikk litt spesiell oppmerksomhet under festivalen var “Russian Roulette” laget av en Engelsk kompisgjeng for rundt 5o pund. Kortfilmen tar på humoristisk vis for seg chat roulette hvor hovedkarakteren møter en russisk astronaut. Den lille snutten viser at det ikke er nødvendig å ha spesialeffekter eller høyt budsjett for å lage en engasjerende og underholdene film.

Norske bidrag

Norge har to filmer representert i årets filmfestival. Den ene er barnefilmen Operasjon Arktis som allerede har hatt premiere i Norge og den andre er De Nærmeste som kommer på kino i slutten av mars. De Nærmeste er en skildring av et annerledes og kanskje litt for familiært familieliv. Filmen er den tredje spillefilmen til Anne Sewitsky, og hennes andre som har blitt vist på Sundance.Hun vant  juryprisen for Sykt Lykkelig i 2011, og er dermed den eneste norske som noen gang har vunnet pris på festivalen.

Delta som student

Det er fullt mulig å delta på festivalen selv om man ikke er en stor Hollywoodstjerne eller viser sin egen film. Sundance har egne studentpakker hvor man kan se filmene, i tillegg til at man får invitasjoner til paneldebatter, film speed-dating, samt mulighet for samtale med de programansvarlige. Disse pakkene er rabattert slik at det skal være overkommelig for studenter.

Hvis man ikke er interessert i å betale for festivalen kan man søke om å være frivillig før og under festivalen. Hvert år trengs det over 1800 frivillige for at festivalen kan gå rundt. Arbeidsområdene varierer fra presse til trafikkdirigering.  Som student passer dette ypperlig da man får se film gratis, i tillegg til at man tilegner seg erfaring. Det må også sies at det er veldig gøy.

Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV?
Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no

Kommentarer