This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Mange nordmenn har aldri hørt om samefolkets dag, og den 6. februar går for mange forbi i stillhet. I Bortigard studentbarnehage feires derimot nasjonaldagen med stor bravur.

Etter en lang periode med fornorskning har samene sakte, men sikkert begynt å kreve sin plass i det norske samfunnet de siste tiårene. I 1992 ble det bestemt at datoen for det første samiske allmøtet i Trondheim i 1917 skulle markeres som samefolkets dag. 6. februar har blitt offisiell flaggdag i Norge, men den allmenne interessen for denne dagen forblir laber.

I Oslo markeres samefolkets dag med offisiell seremoni i rådhuset og fakkeltog gjennom byen. Men på Torgallmenningen i Bergen var det ingenting som skilte denne fredagsformiddagen fra en hvilken som helst annen. Mange av de BSTV snakket med hadde aldri hørt om nasjonaldagen. Det er ikke tilfellet blant barna i Bortigard barnehage.

Samiske aktiviteter

I regi av barnehagen kunne barna på Bortigard i dag prøve seg på lassokasting, smake gahkku (tradisjonelt samisk brød) og lage det samiske flagget. I bakgrunnen hørtes samisk musikk, og til lunsj ble det servert finnebiff. På forhånd har de ansatte i barnehagen forberedt barna gjennom samtaler og filmer.

– Samer står mye på ski og skøyter, sier Matilde (4).

I dag har hun kastet lasso og “ridd” på reinsdyret laget av et skinn og gevir festet på en lekesykkel.

De ansatte får også mye ut av tradisjonen, som har pågått i mange år.

– Vi har for eksempel lært å bli litt mer frislupne på å joike, ler Kenneth Kristensen, pedagogisk leder i Bortigard barnehage.

Økende interesse

For bare femti år siden var det alvorlige stigma forbundet med å ha samisk bakgrunn. Først på 70-tallet ble det satt fokus på samers rettigheter, og det ble for eksempel lov for samer å eie land. I løpet av de siste tiårene har antallet skoleelever som ønsker å lære samisk eksplodert. I tillegg til kampen for bedre og flere rettigheter, jobbes det fortsatt hardt for å øke samers selvfølelse og stolthet.

I Bortigard barnehage var det nettopp ansatte og foreldre med samisk bakgrunn som tok initiativet til å markere nasjonaldagen. Suksessen gjorde at de valgte å fortsette tradisjonen selv etter at de samiske barna og ansatte hadde forlatt barnehagen.

– Det slo veldig godt an, og vi ser at de barna som har vært her lenge gjenkjenner denne dagen og gleder seg til den. Spesielt de med samisk opphav får et løft denne dagen, sier Kristensen.

Eneste i Bergen

Bortigard studenbarnehage er foreløpig den eneste offentlige institusjonen i Bergen som feirer samefolkets dag. Kenneth Kristensen håper at tradisjonen kan spre seg.

Vi nordmenn beviser hver 17. mai at nasjonaldager skaper engasjement. Om flere gjør som Bortigard, vil kanskje også urbefolkningen vår merke dette engasjementet. Inntil neste 6. februar er det altså bare en frase å pugge om vi skal bli like flinke som barna i Bortigard barnehage: Lihkku beivviin!

 

Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV?
Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no

Kommentarer